Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: april 20, 2017

Wittevliegbestrijding in tomaat: vermijd 'noodmiddelen' tegen de galmijt

In de tomatenteelt zijn de verschillende middeltjes die op het moment tegen de galmijt op de markt zijn een bron van zorgen. Dit betreft vaak plakmiddelen, of zepen, etc.

Het zijn van oorsprong noodmiddelen voor een uit de hand gelopen wittevliegaantasting. Zij werden gebruikt tegen de volwassen witte vlieg. Maar let op: deze middelen zijn niet selectief en pakken ook de sluipwespen aan die de witte vlieg bestrijden!

Als u op uw bedrijf nog bezig bent populaties Macrolophus op te bouwen, en u gebruikt een noodmiddel tegen de galmijt, kan een gat ontstaan in de wittevliegbestrijding, omdat ook de sluipwespen sneuvelen en de larven van de witte vlieg dus niet meer worden geparasiteerd. Zo ontstaat de situatie dat er geen enkele rem meer zit op de populatie van witte vlieg. Het plaaginsect kan zich snel vermeerderen, met alle gevolgen van dien.

Zoekt u een betrouwbare aanpak van de galmijt? Vraag dan uw voorlichter om advies en ga niet zomaar iets doen dat misschien niet eens werkt en uiteindelijk grote problemen kan veroorzaken in de bestrijding van witte vlieg. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Auteur: Arno Moerman (groenteconsultant)

Aanbevolen voor jou