Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 04, 2016

Superresultaat tegen de luizen

Dawid Gorzolnik (links) en Pieter van der Eijk: “Normaal gespr oken zouden we nu problemen met luizen hebben. Maar de bestrijders van Koppert houden ze volledig onder de duim.”

Nadat in 2015 trips en luizen een te groot probleem werden, besloot Van den Berg Roses de plagen met chemische middelen op te ruimen. Vervelend dat het moest, maar het nadeel had een voordeel: in 2016 kon de teelt schoon worden begonnen. Eind juli blijkt dat de bestrijders Aphiscout en Aphilin van Koppert de gewassen luis vrij hebben gehouden. “Een superresultaat”, zeggen de afdelingshoofden Pieter van der Eijk en Dawid Gorzolnik.

Van den Berg Roses is een grote naam in de internationale rozenproductie. De onderneming heeft drie vestigingen in Delfgauw, één in Kenia en één in China. De goede reputatie van het bedrijf is mede gebaseerd op de kwaliteit van de rozen. De biologische gewasbescherming is belangrijk in het kwaliteitsbeleid. Wat biologisch kan worden aangepakt, zal zeker niet chemisch worden bestreden.

Schoon beginnen

Maar niet altijd lukt alles: eind 2015 moest toch chemisch worden ingegrepen tegen trips, luizen en schildluizen. Als gevolg daarvan kon Van den Berg Roses in 2016 wèl met een schoon gewas beginnen. Pieter van der Eijk en Dawid Gorzolnik zijn afdelingshoofden, respectievelijk verantwoordelijk voor de 2,6 hectare grote vestiging aan de Kooltuin in Delfgauw en een 5 hectare grote afdeling van de hoofdvestiging aan de Zuideindseweg in Delfgauw. “Van de chemie hadden wij geen grote verwachtingen meer”, vertelt Pieter van der Eijk. “De middelen verliezen snel hun effectiviteit. De laatste jaren moesten wij elke vier of vijf weken volvelds spuiten. Dat wil je eigenlijk niet, ook omdat de groei na een chemische bespuiting stilstaat en er productieverlies optreedt.”

Preventief populaties opbouwen

Met behulp van bankerplanten bouwt Van den Berg Roses preventief populaties opvan de bestrijder Aphilin.

Daarom besloten zij in overleg met Koppert-consultant Muriël Klein Beekman om al in de winter met behulp van bankerplanten preventief populaties van de sluipwesp Aphelinus abdominalis (Aphilin) tegen de luizen op te hangen. Tegen de tijd dat de bankerplanten leeggevreten waren, stapten Van der Eijk en Gorzolnik over op de galmug Aphidoletes aphidimyza (Aphidend) en Aphiscout. Aphiscout is een nieuw product, gebaseerd op een mix van vijf verschillende luisbestrijders. De twee producten werden vrij massaal ingezet.

Problemen zijn verleden tijd

De resultaten van de aanpak zijn spectaculair, vertellen Van der Eijk en Gorzolnik eind juli. Dawid Gorzolnik: “Normaal spoot ik in mijn afdeling elke paar weken met Plenum tegen de luizen. Nu is dat nog Superresultaat tegen de luizen hooguit een paar vierkante meter ter correctie één maal per vier of vijf weken, dus heel pleksgewijs.” “We zouden nu, in juli, volop problemen met luizen moeten hebben. Maar het beeld is heel anders: we zien ze nog wel, maar problemen met luizen zijn verleden tijd”, vult Pieter van der Eijk aan. “Ook in luisgevoelige cultivars als Avalanche Peach, Avalanche Pearl en Avalanche White bleef en blijft het goed gaan.” “Het is een superresultaat”, zo vat Dawid Gorzolnik de resultaten samen. Van den Berg Roses heeft in 2016 nog geen chemie gebruikt, behalve tegen meeldauw, en op de schildluis moet het bedrijf alert zijn. Alle andere luissoorten, maar ook trips en witte vlieg blijven met behulp van de bestrijders van Koppert goed onder controle.