Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: april 20, 2017

Twee systemen tegen luis in paprika

Sinds het mooie weer van vorige week week zijn de verschillende plagen duidelijk in opkomst. Met name luizen laten zich meer en meer zien. Het is nu dan ook zeer belangrijk dat de medewerkers goed gemotiveerd zijn en opletten en scouten.

Des te vroeger zij een haard signaleren, des te groter is uw kans om de luizen op een acceptabel niveau te houden. Koppert heeft dit jaar twee strategieën bij verschillende klanten uitgezet. De eerste is het vertrouwde bankerplantsysteem met de sluipwesp Aphelinus abdominalis, oftewel Aphilin. Op het moment produceren de pollen van de bankerplanten massaal sluipwespen.

Het tweede systeem is het wekelijks uitzetten van de galmug Aphidoletes aphidimyza, oftewel Aphidend, en dit dan ondersteund met sluipwespen. De tijd zal leren hoe de twee systemen dit jaar zullen presteren. Duidelijk is wel dat steeds meer afhangt van dergelijke, natuurlijke systemen. Want met de chemische middelen die er nog zijn, wordt het steeds lastiger om plagen onder de duim te houden.

Auteur: Alex Taal (groenteconsultant)