Categorie: Artikel
Publicatiedatum: augustus 10, 2022

RedStar vertrouwt op Natutec Scout

Onze adviseur:

Arie Verloop Accountmanager

RedStar vertrouwt op Natutec Scout

Het afgelopen jaar heeft Koppert de Natutec Scout app sterk verbeterd. Nederlands grootste producent van exclusieve smaak- en snoeptomaatjes, RedStar, testte de nieuwe versie. De onderneming is er ronduit tevreden over. "Scouten op wittevlieg is nu eigenlijk niet meer nodig. Je fotografeert de vangkaarten; daarna weet je meteen hoe de plaagdruk zich ontwikkelt."

Jan van Nieuwkerk: "De software maakt geen fouten meer. Daar moest ik zelfs even aan wennen."

Bij RedStar is Jan van Nieuwkerk verantwoordelijk voor de gewasbescherming op de zes vestigingen van het bedrijf op Voorne-Putten. Bij elkaar gaat het om 28 hectare. Jan werkt al sinds de marktintroductie met de Natutec Scout app. Vorig jaar vroeg Koppert hem of hij een aantal verbeteringen wilde testen en zijn bevindingen wilde laten horen.

Scanfunctie is krachtiger

Dat testen gaat bij RedStar continu door, maar Jan heeft inmiddels een duidelijke conclusie over de nieuwe versie: hij is sterk verbeterd. Zo is allereerst de scanfunctie veel krachtiger geworden, vertelt hij. "In het verleden was bij het uitlezen van de vangkaarten op wittevlieg de uitslag soms te hoog of te laag. Dat is nu verleden tijd. Dankzij een hogere resolutie scant het apparaat veel nauwkeuriger. Wittevlieg wordt nu heel goed herkend. Op de uitslag kan ik nu nog beter vertrouwen."

Het gaat Jan daarbij niet eens om het exacte aantal wittevliegjes dat op de vangkaarten geplakt zit. "Nee", zegt hij, "ik wil vooral de trend zien. Blijft de druk van wittevlieg gelijk, gaat hij omhoog of gaat hij omlaag? Dat wil ik meteen zien. Bij een oplopende plaagdruk kan ik dan snel de juiste maatregelen nemen."

Hoewel hij de eiafzetting van wittevlieg nog volgt, is scouten op wittevlieg volgens Jan nu eigenlijk niet meer nodig. "We fotograferen de vangkaarten en zien dan meteen hoe de plaagdruk zich ontwikkelt."

Veel tijdsbesparing

Die trend in de plaagdruk is nu in duidelijke grafieken zichtbaar. "Het gaat om dat lijntje. Gaat het omhoog? Omlaag? Of blijft het gelijk? Dat wil ik zien", aldus Jan. "Daarnaast besparen onze scouts en ik enorm veel tijd vergeleken met het vroegere handmatige tellen. Bovendien kunnen wij onze bevindingen makkelijk vastleggen en snel met elkaar of met de consultant delen. Dat scheelt ook tijd."

De Natutec Scout app kan ook worden gebruikt om andere plaaginsecten te monitoren. Koppert werkt eraan dat deze straks ook kunnen worden gescand en herkend. "Onze tellingen kunnen we al invoeren. In de plattegrond of in de grafieken zien we vervolgens hoe de plaagdruk zich ontwikkelt. Ook deze functie is sneller en beter geworden."

Kleinere foutenkans

Tot slot is het gebruiksgemak verbeterd. Jan daarover: "Ik klik de app aan, de plattegrond verschijnt op het scherm en ik zie meteen wat wittevlieg of een andere plaag aan het doen is. En zo nodig kan ik meteen maatregelen nemen."

De Natutec Scout app is volgens Jan van Nieuwkerk een prima instrument, voor mensen mèt en zonder ervaring in de biologische gewasbescherming. "En grappig: zelf moest ik even leren te vertrouwen op de verbeterde versie van de app. Want de software maakt nu geen fouten meer, terwijl ik of anderen dat nog wel kunnen doen. De app is heel betrouwbaar, de kans op fouten in de biologische gewasbescherming is nu veel kleiner. Wij hebben de app uitgebreid getest en willen hem in al onze vestigingen hier op Voorne-Putten gaan gebruiken."