Minder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen dankzij Natutec Scout

Minder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen dankzij Natutec Scout

De tijd van eindeloze Excel-sheets met rijen vol scout data over ziekte- en plaagdruk is bij Scheurs in De Kwakel voorgoed voorbij sinds ze zijn overgestapt op Natutec Scout. De scout app van Koppert zorgt er zelfs voor dat er minder chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt bij de rozen- en gerberateler.

Henri Volgering, biologiemedewerker bij Schreurs, legt uit: "Scouten is erg belangrijk binnen deze teelt. Daarom houden we niet alleen wekelijks een telling van alle vangplaten, maar betrekken we ook iedereen die in de kas werkt om alert te blijven op plagen zoals de Tabakstrips (Thrips tabaci), Kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum) en Duponcheliamot (Duponchelia fovealis). We willen er op tijd bij zijn als we moeten ingrijpen."

Precisiemonitoring van ziekten en plagen

De bloemenkweker maakt al geruime tijd gebruik van de app om gewassen te scouten, met positieve resultaten. ''Het scouten is efficiënter, eenvoudiger en duidelijker vergeleken met eerdere methodes. De app is erg gebruiksvriendelijk. Alle vangplaten zijn apart, per pad in te vullen. Je kunt ervoor kiezen om handmatig te tellen en het aantal trips of witte vlieg in te vullen of automatisch te tellen door de kaart te scannen,” aldus Volgering.

"Nadat je alle gegevens in de app hebt ingevoerd, synchroniseert deze met de computer", legt de biologiemedewerker uit. "De gegevens worden vervolgens georganiseerd in grafieken. Dit maakt het mogelijk om trends in de ziekte- en plaagdruk waar te nemen, of deze nu toe- of afnemen, en biedt inzicht in de meest recente ontwikkelingen."

Play

Minder gebruik van bestrijdingsmiddelen

De app voor het scouten van gewassen biedt een extra voordeel op het gebied van toegankelijkheid voor consultants. Net als telers kunnen consultants de ziekte- en plaagdruk in de kas waarnemen. Dit directe inzicht in de scoutresultaten stelt adviseurs, zoals Wim van der Meer van Koppert, in staat om de huidige scoutsessies te vergelijken met voorgaande. ''De meest recente scout sessie kun je direct vergelijken met eerdere sessies, hierdoor worden trends en trendbreuken in ontwikkeling van ziekten en plagen snel en goed inzichtelijk. Vooral de ‘Heatmap’ functie waarbij kleuren op de plattegrond van het bedrijf aangeven wat de impact is van een aantasting, geeft snel en duidelijk inzicht op de weg naar optimale gewasbescherming.”

Niet alleen wordt het makkelijker om op deze manier zorgvuldig te adviseren, het wordt ook makkelijker om sneller in te grijpen. “Doordat we snel kunnen ingrijpen met biologie, hoeven we minder chemische middelen te gebruiken,” concludeert Henri Volgering.

Datagedreven IPM

Natutec Scout is een scout tool voor gewassen voor nauwkeurige plaagmonitoring en real-time meldingen. Een scout tool kan helpen om de teelt van tuinbouwgewassen effectiever, duurzamer en winstgevender te maken. Natutec Scout geeft preciezere informatie over de populaties van ziekten en plagen, waardoor je plaaghaarden vroegtijdig kan signaleren en gericht plaatselijk kan bestrijden.