Categorie: Artikel
Publicatiedatum: maart 25, 2020

Inzicht en advies op afstand met Natutec Scout

Onze adviseur:

20190754_Koppert_-_Natutec_Scout_Onboarding_-_Welcome_02.png

Lema Tomaten: "Scouten op afstand, beter inzicht, tijdswinst en digitaal advies met Natutec Scout app"

"Met de Natutec Scout app zijn wij nu minder tijd kwijt aan de gewasbescherming. Belangrijker is dat we een beter inzicht hebben in de plaagdruk. En ook zien we in een oogopslag of de bestrijders het bijhouden. Er is een intensief contact op afstand met de consultant van Koppert met Natutec Scout als tool. Dat maakt het mogelijk om snel de nodige maatregelen te nemen, op basis van advies van de consultant. Je kunt er eerder bij zijn."

Dat zegt bedrijfsleider Barry Enthoven van Lema Tomaten in Naaldwijk, het 5,5 hectare grote bedrijf van Ruud Leerdam en Rob van Marrewijk. Sinds oktober 2019 werkt Barry met de Natutec Scout app en hij is er heel tevreden over. "Het scouten met behulp van de app gaat sneller dankzij de digitale beeldherkenning van de scanner en de verbinding met het dashboard van Koppert. Je krijg heel snel de analyses in de vorm van duidelijke grafieken terug. Er is dus heel snel een goed inzicht in de plaagdruk."

Een drempelwaarde als alarmbel

De Natutec Scout app werkt met een drempelwaarde van de plaagdruk. De teler bepaalt de hoogte van die drempel, desgewenst samen met zijn consultant. De drempelwaarde voorkomt onnodig werk. Immers, bij twee wittevliegjes per vierkante meter of enkele tripsen is er weinig aan de hand. Het heeft geen zin dat de software dergelijke metingen rapporteert. De drempelwaarde werkt dus als een alarmbel. Zodra de plaagdruk de drempel overschrijdt, is dat een signaal voor de teler om maatregelen te nemen.

Snel en precies reageren, juist in deze tijd van beperkte toegang tot de kas

Een sterk pluspunt van de app van Koppert is dat de consultant op afstand kan meekijken. Bij Lema Tomaten is dat Floris van der Helm. "Als het nodig is kan ik op afstand meteen adviezen geven", zegt Floris, "of alvast nadenken over noodzakelijke veranderingen in de strategie. Juist in deze tijd van virussen voor zowel mens als gewas is dit van groot belang. Er is geen tot beperkte mogelijkheid tot live contact. Terwijl het toch noodzakelijk is om de IPM-situatie goed onder controle te houden.

Met de app halen de teler en zijn consultant veel meer gegevens binnen over de stand van zaken. Dat maakt het mogelijk om sneller en preciezer te reageren. Hij kan trouwens ook chemische bespuitingen in de app invoeren."

Lema_Tomaten.png Barry Enthoven: "Er is een intensief contact op afstand met de Koppert consultant. We zien precies waar de plaagdruk zit en hoe de bestrijding verloopt."

Een veel beter inzicht

Barry Enthoven: "Er is een intensief contact op afstand met de Koppert consultant. We zien precies waar de plaagdruk zit en hoe de bestrijding verloopt."

De organisatie van de biologische gewasbescherming vraagt met de Scout app ook minder tijd. Barry: "Dankzij de ingebouwde plattegrond van onze kassen zien we nu precies waar de druk zit en hoe die zich ontwikkelt. Daardoor zien wij ook of de bestrijders een plaag beteugelen of dat we in de strategie accenten moeten gaan verleggen. We hebben dus meer inzicht in wat er speelt in het gewas en hoe de bestrijding zich ontwikkelt en we kunnen dus heel snel maatregelen nemen. Je kunt er eerder bij zijn. Overigens is het, naast het scouten met de Horiver scanner, ook mogelijk om handmatige tellingen van plaaginsecten in te voeren. Ik heb dus twee methoden tot mijn beschikking."

Locaties, kassen, afdelingen

Met behulp van de greenhouse-editor in de Natutec Scout app kan de teler de plattegrond van zijn kas werkelijkheidsgetrouw inprogrammeren. In die plattegrond maakt de software de ontwikkeling van de plaagdruk grafisch zichtbaar. Dat kan per bedrijfslocatie als er meerdere vestigingen zijn, per kas en tot op het niveau van afdelingen. Elke gebruiker profiteert van dat verbeterde inzicht, maar op grote tot zeer grote bedrijven waar de gewasbescherming veel tijd vraagt is het een bijzonder sterk pluspunt.

Prima innovatie

Wat Barry Enthoven betreft is de Natutec Scout app een prima innovatie van Koppert. "Wij staan altijd open voor goede nieuwe technologieën. De Scout app van Koppert is er een goed voorbeeld van, hij brengt tijdwinst en meer inzicht en maakt de gewasbescherming makkelijker, juist ook op afstand."

Meer informatie: www.koppert.nl/natutec-scout.

Hulp nodig?