Categorie: Kolom
Publicatiedatum: april 20, 2017

Trips, trips en nog eens trips

Gewasbescherming in sierteelt wordt een puzzel die steeds lastiger lijkt te worden. Wegvallen van middelen, verminderde werking, eisen van retail en consument. De problemen komen snel op ons af de laatste jaren en het lijkt alleen maar sneller te gaan. Oplossingen komen altijd achter de problemen aan en ook nu is dit het geval.

Helaas komt het voor dat telers na een chemische periode niet geheel vrij van trips raken of erger nog, dat de tripsdruk nauwelijks daalt ondanks gebruik van chemie. Dan wordt de stap naar biologie als noodmaatregel genomen. Als na een tijdje de trips verder toeneemt, is de verleiding groot om weer naar de middelen te grijpen die hen eerder teleur hebben gesteld.

Mijn collega heeft wel eens geroepen “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”. Dus terugvallen op middelen die eerder niet afdoende zijn gebleken kan wel eens tot verdere teleurstelling leiden. In de komkommers heb ik jaren geleden meerdere malen gezien dat “afblijven” je soms verrassend verder kan brengen dan spuiten met middelen die matig werken.
Spuiten van matig werkende middelen kan tot gevolg hebben dat de trips zich juist agressiever gaat gedragen met meer schade tot gevolg. Met als gevolg allemaal kromme stamkomkommers, dat heb ik te vaak gezien.

Telers die NIET spoten op een jong gewas wisten de stevige tripsdruk wel de baas te worden met roofmijten zonder noemenswaardige schade op de komkommers. Terwijl er soms tientallen tripsen op elke net geplante komkommerplant aanwezig waren. Inderdaad een andere manier van denken, hoor ik u denken. Nou dat klopt!

Het kan wel eens zijn dat “afblijven” van chemie en de biologie ongeremd zijn werk laten doen meer kan opleveren dan u nu denkt. De kunst van het afblijven noem ik het. Ik heb het al vaak gezien dat dit beter werkt dan matige werkende chemie. Eén ding is zeker, we zullen allemaal moeten roeien met de riemen die we hebben en Koppert werkt ondertussen keihard om uw probleem in te halen met nog betere bestrijders en methodes dan nu al beschikbaar zijn.

Hulp nodig?