Categorie: Kolom
Publicatiedatum: april 12, 2016

Samenwerken tegen trips

Onze adviseur:

Samenwerken met telers is heel vanzelfsprekend als het gaat om de beheersing van plagen. Over de voorwaarden kun je discussiëren, maar het doel is altijd duidelijk: beide partijen willen een lage plaagdruk.

Als het gaat om proeven die je samen met telers doet, moet je juist over het doel discussiëren. Waarom wil je wat en hoe bereiken? De laatste jaren doen we veel proeven voor de verbetering van tripsbestrijding. Trips in chrysant, trips in roos, trips in hortensia.

Trips is lastig. Zelfs als meerdere natuurlijke vijanden in de sierteelt samen aan de bestrijding van trips werken is het nog wel eens lastig. Daarom moeten proeven een helder doel hebben waar je het samen over eens bent. In chrysant werken we al een aantal jaren samen met telers en onze dealers aan tripsbestrijding. Het doel is nog niet bereikt, maar de samenwerking loopt goed. Een team voor trips. Het team is zelfs uitgebreid met een vermeerderaar, zodat we niets aan het toeval hoeven over te laten.

De ingrediënten voor de goede samenwerking: een duidelijk doel, open en eerlijk over wat je doet en wat je vindt, duidelijk zijn over wie wat doet en wie welke kosten of werkzaamheden voor zijn rekening neemt.
We werken samen als een peloton wielrenners, je brengt degene die op die dag de beste benen heeft naar voren. De ploeg die het beste samenwerkt, maakt de meeste kans op de overwinning.

Daarom een pluim voor de telers en andere bedrijven die samen met Koppert aan oplossingen werken.

Hulp nodig?