Thrips tabaci

Tabakstrips

Wat is tabakstrips?

De tabakstrips (Thrips tabaci) komt over de hele wereld voor. Het insect komt buiten voor op allerlei gewassen en veroorzaakt daar vooral ernstige schade in ui en prei. In de kas leidt deze tripssoort tot schade in komkommerachtigen, tomaat, paprika, aubergine, roos, chrysant, gerbera, anjer, bolgewassen en allerlei andere gewassen.

Over de tabakstrips

Play

Levenscyclus en uiterlijk van de tabakstrips

De tabakstrips (Thrips tabaci) doorloopt zes ontwikkelingsstadia: ei, 2 larvenstadia, voorpop, pop en ten slotte het volwassen insect.

De eieren van de tabakstrips (Thrips tabaci) zijn niervormig en worden gelegd in bladeren, bloemblaadjes en zachte stengeldelen. Ze worden in het plantweefsel gelegd met een op een zaag gelijkende legboor. De larven zijn licht- tot geelgroen van kleur, hebben een grote kop en helderrode ogen. De kleur van de adult hangt af van de voedselbron.

De tabakstrips (Thrips tabaci) verpopt zich over het algemeen in de grond, maar er zijn ook poppen te vinden op bladeren, in bloemen of op andere beschutte plaatsen. De voorpop- en popstadia zijn te herkennen aan de vleugelaanleg. In vergelijking met een voorpop heeft een pop langere vleugelstompjes en langere antennen, die achterwaarts over de kop zijn gebogen. De voorpop- en popstadia eten niet en ze bewegen alleen als ze worden verstoord.

Biologische bestrijding van tabakstrips

Aanbevolen voor jou