Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: december 21, 2016

Speciale nestkastinnovaties voor de belichte teelt

De innovatieve Bee Vision signalen op de recent geïntroduceerde nestkasten hebben een positieve invloed op de bestuiving in de kas, vooral bij gewassen onder assimilatiebelichting.

Intensief onderzoek naar het gezichtsvermogen van hommels heeft aangetoond dat hommels anders zien dan mensen. ‘We hebben letterlijk het licht gezien toen uit onderzoek bleek dat hommels een ander kleurenspectrum zien dan mensen. Dat zette ons aan het denken en de afgelopen drie jaar zijn we bezig geweest om onze Natupol nestkasten te vernieuwen naar aanleiding van deze ontdekking. De Bee Vision signalen en een aantal andere innovaties hebben geleid tot de ontwikkeling van een nieuwe generatie zeer slimme nestkasten’, aldus Remco Huvermann, productmanager bestuiving bij Koppert.

Door de ogen van een hommel
Hommels hebben daglicht nodig voor hun oriëntatie. Als kunstlicht overheerst ten opzichte van natuurlijk licht, kunnen hommels zich niet goed oriënteren in de kas, vooral tijdens de donkerste maanden van het jaar.

‘Hommels zijn gevoelig voor UV-licht, groen licht en blauw licht. In tegenstelling tot de mens zien ze echter geen rood licht. En gezien het feit dat de assimilatiebelichting in kassen is geoptimaliseerd voor planten, die vooral rood licht nodig hebben om goed te groeien, is het logisch dat hommels moeite hebben om zich in deze omstandigheden te oriënteren’, vertelt Huvermann.

De nestkasten zijn uitgerust met specifieke signalen die ze beter zichtbaar maken voor de hommels en zijn speciaal ontwikkeld om hommels te helpen de weg te vinden onder deze ongunstige omstandigheden. De nieuwe Natupol Excel nestkast is bijvoorbeeld uitgerust met extra signalen die alleen voor hommels zichtbaar zijn en waardoor ze hun nestkast makkelijker terugvinden.

‘Deze extra signalen zijn aangebracht rond de vlieggaten van de nestkasten. Een speciale reflecterende coating op de nestkast helpt de hommels de weg terug te vinden in het gewas’, legt Huvermann uit. ‘Hierdoor kost het de hommels minder tijd om zich te oriënteren, zodat ze meer tijd en energie kunnen besteden aan effectieve bestuiving van het gewas.'

Speciale nestkastinnovaties voor de belichte teelt
Eind vorige eeuw werd assimilatiebelichting geïntroduceerd in de Europese kassen om dag en nacht groeilicht te kunnen bieden en in de winter meer te kunnen produceren. Al snel merkten telers en onderzoekers bij Koppert dat de hommels niet goed en consistent bestoven bij assimilatiebelichting, en dat de hommelkolonies als gevolg daarvan snel in kwaliteit afnamen.

De eerste nestkastinnovatie van Koppert was de introductie van het ‘Wireless Beehome’-systeem in 2005, dat ervoor zorgde dat hommels alleen uit konden vliegen als er voldoende daglicht was. De volgende innovatie kwam in 2010, toen Koppert R&D met een oplossing kwam voor problemen rond de plaatsing van de nestkasten en een best practice-advies introduceerde. Sinds 2015 ondersteunt Koppert een horizontaal plaatsingssysteem van Metazet voor een optimale plaatsing onder assimilatiebelichting. Van 2010 tot 2016 bleef Koppert onderzoek doen naar het navigatievermogen van hommels bij assimilatiebelichting en het effect van dergelijke omstandigheden op het gedrag van de hommels. Uit het onderzoek dat in die periode is verricht, blijkt dat de bestuiving eronder lijdt als hommels de nestkast niet goed zien.

Een nieuw assortiment innovatieve nestkasten
‘Het oriëntatievermogen van hommels was duidelijk een probleem waaraan we aandacht moesten besteden. Gelukkig hebben we er iets op gevonden, een oplossing waarmee we ons onderscheiden van de concurrent’, zegt Huvermann. ‘Innovatie staat bij ons hoog in het vaandel. Internationaal onderzoek is daarom net zo belangrijk als productie en distributie. In de afgelopen twintig jaar hebben we voortdurend onderzoek uitgevoerd met en voor onze klanten. Zo hebben we nieuwe hommelnestkasten ontwikkeld met als doel om uitdagingen van nu en de toekomst op te lossen’, gaat Huvermann verder.

Het volledige Natupol-assortiment, waaronder de Natupol Excel nestkast, is nu uitgerust met de innovatieve zichtbaarheidssignalen.

Het nieuwe assortiment nestkasten is recent in Europa geïntroduceerd en de producten zijn nu beschikbaar voor klanten. In de loop van 2017 worden de nieuwe nestkasten wereldwijd geïntroduceerd.