Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: februari 20, 2017

Complexe situatie in belichte tomaten eist maatwerk

In de belichte tomatenteelt steken verschillende plagen de kop op. Allemaal zijn ze afkomstig uit het Middellandse Zeegebied: Bemisia tabaci, Tuta absoluta, Nesidiocorus en de tomatengalmijt.

Het niveau waarop deze plagen zich voordoen, is nog niet onrustbarend hoog, maar zij kunnen makkelijk uit de hand lopen als de teler niet op tijd de juiste maatregelen neemt. Controleer het gewas daarom goed en hou bij waar de problemen zich voordoen.

Deur open voor Bemisia
Vooral de galmijt vormt op het moment een lastig vraagstuk. Op negen van de tien belichte bedrijven is hij aanwezig en veroorzaakt hij schade. Omdat er tegen hem nog geen goede bestrijder is, lijkt het verstandig om met een breedwerkend insecticide te gaan werken. Maar een bespuiting daarmee leidt onherroepelijk tot schade aan uw opgebouwde populaties sluipwespen en Macrolophus, waardoor automatisch de deur voor Bemisia komt open te staan, soms zelfs wagenwijd.

In deze complexe situatie komt veel aan op de juiste evenwichten en dus op maatwerk. Roep daarom vooral uw consultant erbij. Gebruik zijn of haar kennis en ervaring, twee weten immers altijd meer dan één.

Aanbevolen voor jou