Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: november 14, 2016

Bemisia alweer gezien in nieuwe teelten!

Dit najaar hebben we met hoge temperaturen te maken gehad. Omstandigheden die ideaal waren voor de ontwikkeling van de tabakswittevlieg Bemisia. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in september en oktober op 99 procent van de bedrijven (met tomaat, paprika, gerbera, enzovoort) Bemisia te vinden was, in sommige gevallen zelfs ook buiten de kassen.

Nu op de meeste bedrijven met belichting het nieuwe gewas geplant staat, is het zaak Bemisia meteen heel serieus te nemen. Telers moeten er vanuit gaan dat het plaaginsect, ondanks een grote schoonmaak, ook op hun bedrijf aanwezig is of kan zijn. Dit is geen loze waarschuwing, er zijn zelfs bedrijven waar Bemisia alweer is gesignaleerd!

Bestrijder volwaardig inzetten
Zoals bekend is de tabakswittevlieg op vangplaten niet te onderscheiden van de kaswittevlieg. Het is daarom zeer belangrijk om het gewas goed en grondig te controleren.

De gemakkelijkste en meest efficiënte manier is om van middenpad naar gevel de vangplaattellingen te doen en terug, van gevel naar middenpad, het gewas te controleren. Om verrassingen te voorkomen en ervan uitgaande dat de tabakswittevlieg aanwezig is, is het belangrijk om direct te starten met een volwaardig inzetschema met Ercal (Eretmocerus eremicus).

Eretmocerus is in de belichte teelt de beste keuze, omdat deze bestrijder goed functioneert onder warmere omstandigheden en Bemisia beter bestrijdt (hij parasiteert en doet aan gastheervoeding) dan Encarsia formosa.