In de opkweek van planten is het zaak alert te zijn op de varenrouwmug en de oevervlieg. De twee plaaginsecten worden nogal eens verward met elkaar, of één van de twee wordt over het hoofd gezien.
Wat zijn de verschillen? De volwassen varenrouwmug (ook wel Sciara genoemd) ziet eruit als een mug. Hij vreet aan de wortelpuntjes. In de opkweekfase is dat funest voor het jonge gewas. Het plaaginsect gedijt in een vochtige en humusrijke omgeving.
De volwassen oevervlieg heeft een dik lijf met korte pootjes; hij veroorzaakt met zijn uitwerpselen (zichtbaar in de vorm van zwarte vlekken) een cosmetische schade die niet te tolereren is. In een vochtige omgeving kunnen de vliegen zich zeer snel vermeerderen.
Entonem en Capsanem
Gebruik Horiver vangplaten boven het gewas om de druk van de varenrouwmug te monitoren. Hang de vangplaten of Rollertraps zonodig ook tussen de planten, of tussen de trays of de potten, om volwassen exemplaren van de varenrouwmug weg te vangen.
Bij een hoge druk is Entonem de aangewezen remedie. Dit is het insectenparasitaire aaltje Steinernema feltiae. Bij een aanhoudend hoge druk van de varenrouwmug zijn herhaalde toepassingen van Entonem noodzakelijk; ga hiermee door totdat de plaagdruk daadwerkelijk afneemt.
De oevervlieg pakt u aan met het aaltje Capsanem, Steinernema carpocapsae. Zorg, net als bij Entonem, voor een voldoende vochtige bodem. Dan hebben de aaltjes de beste omgeving en kunnen zij hun werk goed doen. Als de bodemtemperatuur voldoende hoog is (tenminste 10°C) kunt u tegen beide plaaginsecten ook bodemroofmijten gebruiken, zoals Macro-Mite.
Vidi Parva en Trianum
De jonge plantjes geeft u een goede start met Vidi Parva. Bij gewassen die gevoelig zijn voor ziekten vanuit de bodem (Skimmia, Helleboris, Cyclaam, Ericacea en veel andere gewassen) zijn behandelingen met Trianum gewenst. Let wel op de temperatuur: 12 tot 14°C is minimaal vereist.