Categorie: Artikel
Publicatiedatum: augustus 11, 2016

Larvanem al een kwart eeuw de nummer 1 tegen de taxuskever

Waar telers problemen hebben met de taxuskever, kom je gegarandeerd Larvanem tegen. Dit parasitaire aaltje is al meer dan een kwart eeuw nummer 1 in de bestrijding van de taxuskever. Het geheim achter het succes? Een speciale stam van Heterorhabditis bacteriophora, de basis onder Larvanem.

Voor veel telers is Larvanem het belangrijkste middel tegen de taxuskever. Chemische middelen tegen de volwassen kever zijn er nog wel, maar zonder de larven aan te pakken redden telers het niet. Het moet daarom van een biologische aanpak komen.

Larvanem werd 25 jaar geleden ontwikkeld door Koppert Biological Systems, marktleider in de biologische gewasbescherming. Het product deed wat het moest doen: krachtig afrekenen met de larven van de taxuskever. Larvanem is nu wereldwijd in gebruik.

Energieker, actiever, effectiever
"Larvanem geeft bedrijfszekerheid, je hebt resultaat", zegt consultant Rianne Lek, bij Koppert de specialist voor de boomkwekerijsector in Nederland en daarbuiten. "Onderzoek laat steeds zien dat onze stam het beter doet dan andere stammen. In het productieproces krijgen onze aaltjes een uitgebalanceerde voeding, waardoor zij vetter zijn dan andere aaltjes. Daardoor hebben zij meer energie, zoeken zij actiever naar de larven en zijn zij veel effectiever."

Veel meer resultaat
Volgens oud productmanager Rick van der Pas ligt aan Larvanem veel onderzoek en ontwikkeling ten grondslag. "Zo hebben wij de opkweek en de voeding steeds opnieuw verbeterd. En dankzij een streng gecontroleerd productieproces zijn onze aaltjes vrij van ziekten."
Ook hij benadrukt de effectiviteit van Larvanem. "Je hebt veel meer resultaat dan van een chemische bestrijding van de volwassen taxuskever. Bovendien is Larvanem volkomen natuurlijk. Het past in de biologische teelt en is veilig voor andere bestrijders. En tegen Larvanem kan de taxuskever geen resistentie ontwikkelen. Tel uit je winst."