Heterorhabditis bacteriophora

Heterorhabditis bacteriophora

Play

Heterorhabditis bacteriophora is een soort nuttige nematode die vaak gebruikt wordt voor biologische bestrijding. Deze microscopische rondwormen parasiteren en staan bekend om hun doeltreffendheid bij de bestrijding van verschillende plagen van insecten. Heterorhabditis bacteriophora nematoden infecteren hun gastheren door natuurlijke openingen of de cuticula binnen te dringen. Eenmaal in de gastheer laten ze symbiotische bacteriën los, meestal van het genus Photorhabdus, die zich snel vermenigvuldigen en septikemie veroorzaken, waardoor de gastheer uiteindelijk binnen een paar dagen sterft. Deze soort is vooral effectief tegen plaaginsecten zoals larven van kevers (inclusief engerlingen). Heterorhabditis bacteriophora nematoden worden meestal in de bodem toegepast. Deze biologische bestrijdingsmethode biedt een natuurlijke en milieuvriendelijke aanpak van plaagbestrijding in land- en tuinbouw.

Heterorhabditis bacteriophora nematoden voor plaagbestrijding

De nuttige nematode Heterorhabditis bacteriophora bestrijdt verschillende plagen in de land- en tuinbouw, waaronder:

Heterorhabditis bacteriophora nematode producten

Koppert biedt verschillende Heterorhabditis bacteriophora nematode producten voor biologische bestrijding. Deze omvatten:

Hoe werken Heterorhabditis bacteriophora nematoden?

Play

Heterorhabditis bacteriophora nematoden bestrijden plagen via een proces dat parasitisme heet. Wanneer ze worden toegepast, gaan deze microscopische rondwormen actief op zoek naar larven van kevers. Zodra ze een geschikte gastheer vinden, dringen de Heterorhabditis bacteriophora nematoden het lichaam van de plaag binnen via natuurlijke openingen.

Eenmaal in de plaag laten de nematoden symbiotische bacteriën vrij, meestal van het geslacht Photorhabdus, die zich snel vermenigvuldigen en septikemie veroorzaken, waardoor de gastheer uiteindelijk binnen enkele dagen sterft. De nematoden voeden zich en planten zich voort in het kadaver van de dode gastheer, wat resulteert in het ontstaan van een nieuwe generatie nematoden die andere plagen in de omgeving kan blijven opzoeken en infecteren. Op deze manier bestrijden Heterorhabditis bacteriophora nematoden effectief plagen door ze te parasiteren en te doden, wat een natuurlijke en milieuvriendelijke methode is voor plaagbestrijding in land- en tuinbouw.

Hoe gebruik je Heterorhabditis bacteriophora nematoden?

Play
 • Nematoden kunnen worden toegepast met een gieter, een airblastspuit, via een sproeisysteem, met een rugspuit of een motorspuit.
 • Om verstopping te voorkomen moeten alle filters worden verwijderd, vooral als ze fijner zijn dan 0,3 mm (50 mesh).
 • Gebruik een maximale druk van 20 bar/290 psi (op spuitdop)
 • De spuitopening van de spuitdop moet minstens 0,5 mm (500 micron - 35 mesh) zijn - bij voorkeur kegelvormige spuitdoppen met hoge stroomsnelheid.
 • Er moet continu gemengd worden om te voorkomen dat nematoden naar de bodem van de spuittank zinken.
 • Vermijd spuiten met centrifugaal- of zuigerpompen
 • De temperatuur van de watertank mag niet hoger zijn dan 25°C/77°F en de pH moet tussen 4 en 8 liggen
 • Verdeel de spuitvloeistof gelijkmatig over het bodem-/mediumoppervlak

Toepassing via watergift systemen:

 • Drukgecompenseerde watergift wordt aanbevolen. Als dit niet beschikbaar is, wordt toepassing via spuitnevel of drench aanbevolen. Neem voor injectie via Dosatron/Venturi systemen contact op met uw plaatselijke vertegenwoordiger voor specifiek advies.
 • Spuit de oplossing zodra deze is voorbereid en binnen een kort tijdsbestek. Gemengde suspensies niet bewaren

Beste omstandigheden voor gebruik van Heterorhabditis bacteriophora nematoden

 • Heterorhabditis bacteriophora is actief tussen 16-35°C/61-95°F maar presteert het best bij temperaturen tussen 19-33°C/66-91°F
 • Bodemtemperaturen onder 5°C/41°F en boven 35°C/95°F kunnen dodelijk zijn.
 • Nematoden zijn gevoelig voor ultraviolet licht (UV): gebruik ze niet in direct zonlicht.
 • De vochtinhoud van de grond moet gedurende enkele dagen na toepassing hoog worden gehouden. Indien mogelijk, watergift voor en vlak na toepassing.
 • Toevoeging van een hulpstof en/of een antiresiccant/humectant kan nuttig zijn. Vraag uw Koppert-vertegenwoordiger/distributeur om meer informatie.
 • Spuit 's avonds (of in sommige gevallen 's ochtends) zodat de nematoden enkele uren kunnen werken binnen het optimale bereik van temperatuur en vochtigheid, zoals hierboven beschreven