Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: maart 23, 2017

Galmijt in tomaat: kies voor een rigide aanpak

Nu de weersomstandigheden verbeteren en de temperatuur geleidelijk omhoog gaat, is het belangrijk om de druk van de galmijt op een laag niveau te houden. Bij oplopende temperaturen is het namelijk steeds moeilijker om de aanwezige galmijt onder controle te houden.

Dat komt omdat de behandelingen tegen de galmijt het plaaginsect niet voor 100 procent doden. De galmijt is warmteminnend, de ontwikkeling van ei tot adult duurt slechts 5 dagen en een vrouwtje zet in haar leven gemiddeld zo’n 50 eieren af. Bij de juiste temperatuur kunnen de vrouwtjes 26 dagen leven. Wanneer een plant het schadebeeld laat zien, zitten er al vele duizenden galmijten op.

Als een behandeling dan slechts 80 procent van de galmijten doodt, blijven er nog steeds duizenden galmijten over en die zullen zich weer snel uitbreiden. Wekelijks scouten is dus noodzaak. Maak een goede plattegrond en noteer de aangetaste planten, behandel deze en blijf controleren of het resultaat naar behoren is.

Had ik maar...
Bij een volveldse bestrijding is het raadzaam de uitvloeier Addit te gebruiken, als het mogelijk is om de drie weken. Dit zal de plaag op licht tot matig besmette planten onder controle houden. Het is belangrijk dat de plant van pot tot kop wordt behandeld!

Als al deze maatregelen worden genomen, is al het mogelijke gedaan en hoeft niemand later 'Had ik maar...' te denken. De galmijt is momenteel een te groot gevaar om te laten lopen of te denken dat het wel goed komt.

Koppert doet momenteel veel onderzoek naar manieren om de plaag biologisch te bestrijden, zowel met insecten als met microbiologische middelen. We zetten dus alles op alles om snel een goed antwoord te hebben op deze vervelende plaag.

Aanbevolen voor jou