Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: april 14, 2016

Fusarium voet– en wortelrot: wees alert en (pro-)actief

Er zijn in de praktijk enkele gevallen waar Fusarium voet- en wortelrot in tomaat op de loer ligt of zelfs al een probleem is. De ziekte is herkenbaar aan kleine dode plekjes op het wortelstelsel. In een later stadium worden de wortels bruin en rotten weg.

De plant blijft achter in groei en verwelkt in een later stadium, vooral bij sterke instraling en zware plantbelasting. De plantvoet verkleurt bruin, meestal aan één kant van de stengel. De bruinkleuring strekt zich uit van net boven de stengelvoet tot maximaal 25 cm van de stengelvoet. Op het afgestorven weefsel vormt zich soms wit schimmelpluis met roze sporen. De vaatbundels in het aangetaste stengeldeel kleuren tot boven de aangetaste plek bruin. Op den duur sterft de gehele plant af.


Er zijn geen chemische middelen die kunnen worden ingezet, dus is het belangrijk om de gebruikelijke hygiëne maatregelen toe te passen. Daarnaast zijn er goede ervaringen met de toepassing van Nopath en Fortafol. Een combinatie van enkele malen Nopath meedruppelen en Fortafol-S spuiten op het onderste deel van de stengels helpt om het gewas weerbaarder te maken en de ongemakken tot het minimum te beperken. Vraag uw begeleider om advies op maat.