Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: september 01, 2015

Buxusmot rukt op

Al enkele jaren wordt hier en daar in Nederland de buxusmot gesignaleerd. De Latijnse naam van dit insect is Cydalima perspectalis (syn. Diaphodes perspectalis). Hij blijkt zich nu massaler te gaan verspreiden. In Nederland wordt hij vooral in West-Brabant en Zuid-Holland gevonden. Daar vreet hij hele buxushagen in tuinen en plantsoenen weg, zoals vorige week te zien was in een uitzending van RTL Nieuws.

In Duitsland rukt het van oorsprong Aziatische plaaginsect op vanuit het zuiden. Daar heeft de mot inmiddels het Ruhrgebied bereikt. De mot is ook al aanwezig in o.a. Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Belgie en Engeland. Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Buxusmot

De rupsen kunnen bestreden worden met de daarvoor toegelaten chemische middelen. De behandeling zal meerdere keren herhaald moeten worden, omdat oudere rupsen minder gevoelig zijn. Bij een aantasting in particuliere tuinen kan men bij een lichte aantasting rupsen afrapen en spinselnesten wegknippen. Bij zware aantasting is het beste om de hele plant terug te knippen of te verwijderen.

Tegen de mot zijn nog geen gespecialiseerde natuurlijke vijanden beschikbaar. Uiteraard bekijkt Koppert of het mogelijk is om hem met bestaande producten uit ons pakket aan te pakken. Koppert Frankrijk is in verband met o.a. dit probleem reeds betrokken bij een onderzoekproject SaveBuxus. Voor meer informatie (Franstalig) klik hier.