Categorie: Artikel
Publicatiedatum: februari 14, 2022

Spidex Vital houdt bij Emsflower spint goed onder de duim

Emsflower in het Duitse Emsbüren werkt in tal van gewassen al jaren met de producten van Koppert. In het voorjaar van 2021 stapte de onderneming voor de bestrijding van spint in de potchrysanten over van Spidex op Spidex Vital. De ervaringen zijn goed.

Theo Schabbink, bij Emsflower teamleider teelt, is er kort over: in de potchrysanten kan spint een behoorlijke lastpost zijn. Voor Emsflower was en is dat een uitdaging; het bedrijf heeft elk jaar 20 tot 25 hectare van de bijna 80 hectare productieareaal in gebruik voor de herfstteelt van potchrysanten.

Tien jaar geleden bleken chemische middelen steeds minder goed te werken; spint ontwikkelde steeds sneller resistentie tegen de middelen. Bovendien stelden en stellen de afnemers van Emsflower - grote Duitse supermarktketens en andere ketens overal elders in Europa - steeds meer beperkingen aan het gebruik van chemie.

Emsflower besloot de kaarten op de biologische bestrijding van spint te zetten. Spidex van Koppert, de roofmijt Phytoseiulus persimilis, werd dé spintbestrijder bij Emsflower.

Cosmetische schade en residu

"Spint is in de potchrysanten voor ons heel lastig", vertelt Theo. "In de herfstteelt zien we vaak dat spint op een laat moment in de teelt, vlak voor het afleveren, naar boven komt en zich in de bloemen vestigt. Daar richt hij cosmetische schade aan en dat maakt het product onverkoopbaar. En een chemische bestrijding is dan niet meer mogelijk, want onze afnemers willen geen product met het residu van chemische middelen. Vandaar dat de roofmijt het voor ons moet doen. Hij krijgt een beetje hulp van Montdo-Mite, de roofmijt Transeius montdorensis, die we gebruiken tegen trips en die ook wel een spintmijt meepakt. Maar Phytoseiulus is ons belangrijkste wapen."

Goed georganiseerde werkwijze

Behalve in 2018, toen extreem heet weer een ware explosie van spint veroorzaakte, blijkt Spidex de spint er goed onder te houden. Dat is mede te danken aan de goed georganiseerde werkwijze van Emsflower.

Theo: "Wij ontvangen ons stekmateriaal van ons eigen productiebedrijf in Tanzania. Daar wordt al biologisch gewerkt. Op de stekplantjes zit geen chemisch residu, zodat hier in Emsbüren de biologie altijd meteen kan aanslaan. En ook daar gebruiken we Phytoseiulus persimilis. Een aantal exemplaren van de roofmijt komt altijd wel op de stek mee naar Duitsland, zodat we materiaal ontvangen dat al behoorlijk is beschermd tegen spint."

De beste manier

Zodra de stekjes beworteld zijn en de bodem na een week bedekt is, zet Emsflower Spidex preventief in, met een wekelijkse herhaling. Dat is de beste manier, zegt Theo. "We hebben het uitgangsmateriaal dan nog dicht bij elkaar staan - op dit bedrijf gaat het dan om ongeveer 8.000 vierkante meter - en daardoor kun je heel effectief werken. Het is ook goedkoper. Stel dat we moeten gaan uitzetten op 20 of 25 hectare... daar hangt toch een ander prijskaartje aan."

Bij Emsflower komt het gelukkig niet zo ver. Door op tijd in te zetten en goed te scouten, zijn drie introducties van Spidex op de stekjes voldoende om de spint eronder te houden.

Fanatieker zoekgedrag

In het voorjaar 2021 stapte Emsflower in overleg met technisch adviseur en teamleider gewasbescherming Patrick Smidt van leverancier Van Iperen over op het nieuwe product Spidex Vital. Dat product maakt een nog betere spintbestrijding mogelijk. Enerzijds doordat de roofmijten op een ander menu worden opgekweekt en daardoor in een betere conditie bij de klant arriveren, waar zij dan meteen fanatieker naar spint gaan zoeken. Anderzijds omdat het generatie-interval van Spidex Vital korter is dan van het 'oude' Spidex, waardoor de populatie van Phytoseiulus persimilis zich sneller ontwikkelt en zonodig eerder op oorlogssterkte is.

Het product werkt goed

Bij Emsflower zien ze de werking van Spidex Vital. Het product houdt de potchrysanten goed schoon en het resultaat lijkt beter te zijn. Patrick Smidt: “Als je spint hebt, kun je Spidex Vital met een gerust hart inzetten. Het werkt goed. Dat zien wij ook in bijvoorbeeld de teelt van potrozen. En hier bij Emsflower zien we dat Spidex Vital ook de adulten van spint opvreet."

Theo Schabbink wijst op nog een voordeel: de roodverkleuring van Phytoseiulus persimilis die optreedt als hij spint heeft gevreten. "Het bewijst dat hij zijn werk doet. En als wij zelf bij het scouten nog geen spint signaleren, laat de roodverkleuring van de roofmijt zien dat er ergens altijd toch wel een paar spintmijtjes zit."

Theo Schabbink en Patrick Smidt zijn het erover eens: de komst van Spidex Vital is een goede ontwikkeling in de bestrijding van spint.

Hulp nodig?