Categorie: Artikel
Publicatiedatum: oktober 04, 2017

Meer effect mogelijk van verbeterde nematoden van Koppert

Binnenkort levert Koppert zijn nematoden, oftewel aaltjes, in een nieuw dragermateriaal. Wat er verandert en wat hetzelfde blijft, leest u in dit artikel. En verrassend nieuws voor veel gebruikers: meer effect van Entonem, Larvanem en Capsanem is in de praktijk vaak nog mogelijk!

De vernieuwing van onze nematodenproducten schuilt in drie zaken. Allereerst wordt het dragermateriaal vervangen. Tot nu toe was dit een drager met daarin onder meer klei. Het nadeel hiervan was dat een bespuiting een wit residu op het gewas achterliet. Met name in de sierteelt is dat ongewenst. “Na onderzoek en uitgebreid testen in de praktijk verpakken wij de aaltjes voortaan in een ander, veel beter dragermateriaal”, vertelt productmanager Tim Bossinga. “Het is een wat deegachtig materiaal dat wij speciaal voor de verpakking van aaltjes laten produceren. Het laat geen residu achter, bovendien blijven de aaltjes in dit materiaal beter in conditie. Daardoor gaan ze met nog meer energie aan het werk. Dat komt hun effectiviteit natuurlijk ten goede.” Het resulteert ook in een langere houdbaarheid, die per soort nematode kan verschillen. Een derde voordeel is dat het nieuwe dragermateriaal kleinere verpakkingen mogelijk maakt. Dit is in de logistiek van de producten een belangrijk pluspunt.

Betrouwbare kwaliteit

Tim Bossinga: “Dankzij het nieuwe dragermateriaal gaan de aaltjes met meer energie aan de slag in het gewas.”

Wat niet verandert, is het aantal aaltjes per verpakking. Dit blijft 50 of 500 miljoen exemplaren per verpakking. En wat ook niet verandert, zijn de gebruikte soorten en de betrouwbare kwaliteit die Koppert aan zijn producten meegeeft. “Plaaginsecten kunnen geen resistentie opbouwen tegen aaltjes”, aldus Tim. “Tegelijkertijd zijn aaltjes een volkomen natuurlijk product. Deze twee karakteristieken maken dat aaltjes in veel gewassen letterlijk onmisbaar zijn in de biologische gewasbescherming. Daarom streven we een maximale kwaliteit na en hebben wij onze kwaliteitsprotocollen in de productie de afgelopen jaren waar mogelijk nog strenger gemaakt.”

Meer effect is mogelijk

Consultant Rianne Lek: “Nogal eens kunnen telers een beter resultaat uit een behandeling met aaltjes halen.”

Verrassend nieuws voor veel gebruikers: meer effect is in de praktijk vaak nog mogelijk. Dat stelt Rianne Lek, consultant in de sierteelt en de boomkwekerij, een sector die als grootafnemer van de nematoden van Koppert bekend staat. Zij wijst erop dat aaltjes altijd werken, mits zij bij de behandeling het plaaginsect raken. “Het komt dus aan op een heel nauwkeurige toepassing. In de praktijk zien we regelmatig dat telers aaltjes min of meer op de automatische piloot inzetten. Dan worden niet alle voorschriften en adviezen voor het beste gebruik in acht genomen. Wij blijven er daarom op hameren: doe het helemaal goed, dan heb je het maximale effect.”

Het beste gebruik van aaltjes

Entonem, Larvanem en Capsanem. Verbeterd, in een kleinere verpakking, en in de nieuwe huisstijl.

Hoe ziet het beste gebruik van aaltjes eruit? Hieronder de tien Koppert-adviezen die u verder helpen.

1. Aaltjes zijn een levend product, gebruik ze na levering op uw bedrijf zo snel mogelijk. U kunt geleverde en nog gesloten verpakkingen enige tijd in de koelkast bewaren, maar een direct gebruik heeft de voorkeur.

2. Gebruik na openen de complete verpakking; een restant kunt u niet bewaren.

3. Zorg dat emmers, de spuittank en de eventuele rugtank geen enkel residu van een chemisch middel bevatten.

4. Zorg dat de spuitdoppen schoon zijn en gebruik een spuitmond (nozzle) van minimaal 0,5 mm.

5. Vergeet ook niet voorafgaand aan een bespuiting kleinere filters en zeefjes (tijdelijk) uit de leidingen te halen; dan kunnen de aaltjes zich niet ophopen.

6. Heel belangrijk: houd na het aanmaken de spuitvloeistof in beweging; dit voorkomt dat de aaltjes bezinken en ongelijkmatig worden verdeeld.

7. Gebruik een klaargemaakte oplossing meteen daarna.

8. Zorg voor een voldoende vochtige bodem (of ander groeimedium), vóór en na de toepassing.

9. Pas aaltjes altijd toe binnen het geadviseerde temperatuurbereik en nooit boven een temperatuur van 35°C.

10. Aaltjes zijn gevoelig voor UV-licht, dus pas ze niet toe bij (erg) zonnig weer.

Koppert presenteert de verbeterde versies van Entonem, Larvanem en Capsanem op de International Flower Trade Fair in november.

Aanbevolen voor jou