Categorie: Kolom
Publicatiedatum: mei 30, 2016

Werken met natuurlijke vijanden en micro-organismen, emotie of ratio?

Onze adviseur:

Marjolein van der Knaap-Stolk Consultant sierteelt

Hoe opmerkelijk is het toch dat we van onszelf denken dat we heel erg rationeel handelen, maar het toch maar al te vaak bij besluitvorming voorkomt dat de emotie regeert.

In de dagelijkse praktijk van mijn werk kom ik dat ook geregeld tegen. Ondanks dat er ontzettend veel onderzoek wordt en is gedaan aan de effectiviteit van biologische bestrijding, speelt toch maar al te vaak de emotie van de klant een rol bij het beoordelen van een strategie/aanpak.

Bijvoorbeeld de opmerking ‘ik geloof niet echt in nematoden', terwijl uit onderzoek blijkt dat het uiterst effectieve bestrijders van diverse plagen zijn. Ook is het zo dat vrijwel elke klant op het eigen bedrijf wil uittesten of het ‘geclaimde’ effect ook daar tot uiting komt. Dit gevoel is nog sterker bij micro-organismen en biostimulanten dan bij de veel meer zichtbare natuurlijke vijanden.

Dit alles is natuurlijk logisch en begrijpelijk. We hebben te maken met een dynamisch systeem van gewas, belager en natuurlijke vijand en het één beïnvloedt uiteraard het ander. Daarnaast is kwaliteit van de geleverde producten ook niet altijd gemakkelijk te beoordelen voor de eindgebruiker. Dan kan ik gelukkig met gepaste trots vertellen dat dat bij Koppert wel goed zit en bouw ik in verloop van tijd veelal een goede vertrouwensband op met de klant. Onzekerheid en scepsis wordt dan gelukkig minder en het vertrouwen in onze producten en de resultaten groeit.

Daarom luidt mijn advies; houd bij oordeel- en besluitvorming altijd vast aan een juiste mix van inzet van het hart en hoofd.

Auteur: Marjolein van der Knaap (sierteeltconsultant), email mvdknaap@koppert.nl

Hulp nodig?