Categorie: Kolom
Publicatiedatum: juli 24, 2017

De vakantiekracht

Onze adviseur:

Marjolein van der Knaap-Stolk Consultant sierteelt

Wat is de kracht van vakantie? Vaak is dat de ‘quality time’ die je kunt doorbrengen met vrienden en familie. Ook lekker eten en genieten van een andere omgeving horen erbij. Maar op het tuinbouwbedrijf gaan de zaken gewoon door, plaag en natuurlijke vijand trekken zich er niets van aan dat u en/of uw personeel op vakantie gaat of vrij neemt.

Tijdens de vakantieperiode worden werkzaamheden op het gebied van gewasbescherming veelal overgedragen van de vaste medewerker naar degene die ‘achterblijft’ of een vakantiekracht. Zij zijn dan verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op het bedrijf maar met beperkte mankracht, dus de aandacht verslapt want er is veel te doen en andere zaken krijgen voorrang. Daardoor moet de bio wel eens wachten.

Een succesvolle biologisch/geïntegreerde aanpak hangt van meerdere factoren af, maar natuurlijke vijanden van een optimale kwaliteit vormen de basis. Omdat het levende organismen zijn, zijn ze gevoelig voor de opslagcondities. Te warm is niet goed, maar te koud is ook zeker niet de bedoeling. Daarom een paar tips:

- De natuurlijke vijanden inzetten op de dag waarop ze geleverd worden is de beste optie. Wanneer dat in de vakantieperiode niet lukt, check dan de logo’s op onze producten waarop de juiste opslagtemperatuur staat aangegeven. Kies vervolgens een ruimte voor opslag die bij de specificatie past. Het kan ook geen kwaad om de temperatuur van het koelkastje waar u bijvoorbeeld nematoden in opslaat een keer extra te controleren. Te vaak kom ik tegen dat de kwaliteit van producten leidt onder onjuiste opslag.

- Wanneer de producten worden toegepast is het aan te raden om dat niet midden op de dag te doen wanneer de zon hoog aan de hemel staat. Probeer er een moment voor te vinden aan het begin of het einde van de dag.

Op deze manier is het toch mogelijk om de producten goed en veilig op te slaan en toe te passen zonder dat er aan kwaliteit wordt ingeleverd want dat is keihard nodig in de zomerperiode waarin plaagontwikkeling razendsnel kan gaan!

Met de juiste instructies kan u de gewasbescherming met een gerust hart aan de ‘vakantiekracht’ overlaten. Fijne zomer toegewenst!

Hulp nodig?