Categorie: Kolom
Publicatiedatum: augustus 22, 2016

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Onze adviseur:

Marjolein van der Knaap-Stolk Consultant sierteelt

Dit is de slogan voor Trianum, een product dat bestaat uit de sporen van Trichoderma harzianum stam T22. De slogan is veelzeggend en van toepassing op veel meer van onze producten waaronder onze biostimulanten, maar ook bepaalde natuurlijke vijanden.

Denk aan de toepassing van nematoden, maar in sommige gevallen ook roofmijten. We beoordelen het succes van een strategie of toepassing veelal op basis van wat we in het gewas kunnen waarnemen. Maar er is zo veel meer wat we niet zien .....

De aanwezigheid van roofmijten kunnen we bijvoorbeeld nauwkeurig bepalen door het uitvoeren van gewasspoelingen en dan komt het niet zelden voor dat we een veelvoud van roofmijt uitspoelen, terwijl we er maar een paar hebben zien lopen onder ons loepje in de kas. Daarnaast is het erg belangrijk om je te realiseren dat het zien van veel natuurlijke vijanden helemaal niets zegt over de bestrijding van een plaag.

Dus bij het beoordelen van het effect van zowel biostimulanten, die echt ‘onzichtbaar’ zijn, en natuurlijke vijanden, die redelijk goed zichtbaar zijn, is het resultaat in het gewas de enige echt goede graadmeter. Dat is wel kijken met andere ogen, en soms lastig. Maar wie zijn ogen opent en gaat kijken naar resultaten, gaat wellicht echt zien wat hij eerst niet zag.

Hulp nodig?