Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: maart 30, 2018

Roofmijten tegen spint

Deze periode kan er in onverwarmde kassen worden begonnen met de preventieve inzet van roofmijten tegen spint. U kunt hiervoor het beste Spical toepassen.

De roofmijt Neoseiulus californicus (Spical) heeft de afgelopen jaren keer op keer bewezen de beste spint bestrijder te zijn in de boomkwekerij. Bij een toename van de spint kan Spidex worden uitgezet in de haarden, deze snelle roofmijt is in staat om deze haarden op te ruimen. Als de spint echter op is, eten deze roofmijten elkaar op (ook de reden dat je ze niet preventief uitzet). De galmug (Spidend) kan daarnaast, als extra hulp worden ingezet als er een beginnende aantasting is. De galmug is ‘s nachts actief, zoekt de spinthaarden zelf op en legt eitjes waar larven uitkomen die de spint leeg zuigen.

Na ijsheiligen kan ook buiten prima worden gewerkt met roofmijten tegen spint. Roofmijten kunnen niet weg vliegen en zullen dus op de planten blijven om de spint te bestrijden. Zeker in geval van “dichte” gewassen waar je met een bespuiting moeilijk bij komt zijn roofmijten de ideale oplossing.

Toepassing
De effectiviteit van de biologische bestrijding wordt verhoogd door het uitzetten van de roofmijten met een Mini-Airbug. Bij het handmatig uitstrooien over het gewas hangt de mate van verspreiding af van de mobiliteit van de bestrijder. Met de Mini-Airbug wordt de roofmijt direct met de introductie optimaal over het gewas verspreid. De roofmijten raken niet beschadigd; hier heeft Koppert veel onderzoek naar gedaan. Op deze manier kunnen de roofmijten direct aan de slag en zijn op iedere plant natuurlijke vijanden aanwezig.

Aanbevolen voor jou

Aanbevolen voor jou