Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: maart 22, 2016

Herkennen varenrouwmug en oevervlieg essentieel voor keuze juiste bestrijdingsstrategie in de opkweek

Oevervliegen en varenrouwmuggen kunnen veel schade toebrengen in de opkweek. Maar is het de varenrouwmug of is het de oevervlieg? De schadebeelden van deze twee plaaginsecten lopen sterk uiteen. Ze zijn allebei goed te bestrijden met een combinatie van de bodemroofmijt Macro-Mite en nematoden. Maar een juiste determinatie van het plaaginsect bepaalt de keuze voor de juiste nematode om de klus te klaren!

Oevervliegen
Oevervliegen veroorzaken schade doordat hun larven zich voeden met rottend plantmateriaal. Hun uitwerpselen bevuilen vervolgens het gewas, dit is te zien aan zwarte vlekken op de bladeren. Het is dus vooral cosmetische schade: de kwaliteit van de producten is niet minder, maar de producten zien er onaantrekkelijker uit. In een vochtige omgeving kunnen de vliegen zich zeer snel vermeerderen.

De varenrouwmug
De varenrouwmug is vooral in jong plantmateriaal (zaailingen, verspeende plantjes en stek) een lastige plaag. Anders dan de oevervlieg vallen zijn larven het levende gewas aan. Zij leven in een vochtige, humusrijke grond van organisch materiaal en wortels en knagen aan kiemende plantjes. Een aangevreten gewas kan water en voedingsstoffen minder goed opnemen en sterft daardoor af. Daarnaast verspreiden de larven schadelijke mijten, aaltjes, virussen en schimmelsporen.

Zowel de oevervlieg als de varenrouwmug is goed op een biologische wijze te bestrijden.

Entonem tegen varenrouwmug
Entonem bevat het insectenparasitaire aaltje Steinernema feltiae. Dit aaltje dringt de schadelijke larven binnen, waarna deze snel afsterven. Entonem kan op de bodem en op het blad worden toegepast.
Zorg bij een behandeling met Entonem altijd voor een vochtige grond en vermijd direct zonlicht. Een bespuiting 's avonds heeft daarom de voorkeur. Voor de complete gebruiksaanwijzing klik hier.

Capsanem tegen oevervlieg
Capsanem bevat het insectenparasitaire aaltje Steinernema carpocapsae. Dit aaltje gebruikt een hinderlaagstrategie, waarbij hij bij de larven binnendringt. Ook hier is een vochtige grond een belangrijke basisvoorwaarde. Voor de complete gebruiksaanwijzing klik hier.

Macro-Mite
Macro-Mite is de bodemroofmijt Macrocheles robustulus. Hij vreet eieren, larven en poppen van bodembewonende plaaginsecten. Ook heeft hij een bestrijdende werking op onder meer trips, de koolvlieg, de mosmijt en eieren van Duponchelia fovealis. Macro-Mite is te vinden op de bodem en aan de plantbasis. Op het gewas wordt de bestrijder niet teruggevonden. Voor de complete gebruiksaanwijzing klik hier.

Download het leaflet ‘Herkennen en bestrijden varenrouwmug/oevervliegen’