Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: maart 26, 2020

Buxusrupsen biologische te bestrijden met nematoden!

Onze adviseur:

2.jpg

Buxusrupsen biologisch te bestrijden met nematoden

Afgelopen weekend (21 maart) kreeg ik van verschillende collega’s (omgeving Westland, Aalsmeer en Zwolle) de melding van de eerste rupsen van de buxusmot. De kleine rupsen zijn nu te vinden in de jonge scheuten. De rupsen kunnen het hele jaar door op buxus aangetroffen worden, maar de grootste vraat vindt plaats in de periode rond april/mei en juli/augustus.

De juiste toepassing

De rupsen kunnen biologisch bestreden worden met nematoden. Bij temperaturen vanaf 8-10°C met Entonem en vanaf 14°C met Capsanem. Belangrijk hierbij is de rupsen goed te raken, dus voldoende water te gebruiken en mogelijk de toepassing te herhalen.

Buxatrap

Daarnaast kan vanaf half april (tot oktober) ook de Buxatrap opgehangen worden. Deze vangt de mannelijke motten op die voornamelijk ’s avonds en ’s nachts actief zijn. Door de transparante houder kun je de hoeveelheid motten eenvoudig beoordelen. In de val wordt een lokstof (feromoon) gedaan wat de mannelijke motten aantrekt. Dit feromoon werkt ongeveer 4 tot 6 weken en moet daarna vervangen worden. Voordeel van deze Buxatrap is dat hij niet met water gevuld hoeft te worden en dus makkelijk is in het gebruik. Hoe de val moet worden opgehangen is te zien in onze video.

Hulp nodig?