Categorie: Artikel
Publicatiedatum: juli 14, 2015

Larvanem al een kwart eeuw de nummer 1 tegen de taxuskever

Waar telers problemen hebben met de taxuskever, kom je gegarandeerd Larvanem tegen. Dit parasitaire aaltje is al meer dan een kwart eeuw nummer 1 in de bestrijding van de taxuskever. Het geheim achter het succes? Een speciale stam van Heterorhabditis bacteriophora, de basis onder Larvanem. Het product is bovendien volkomen natuurlijk en laat andere bestrijders met rust.

Voor veel telers is Larvanem het belangrijkste middel tegen de taxuskever. Chemische middelen tegen de volwassen kever zijn er nog wel, maar zonder de larven aan te pakken redden telers het niet. Het moet daarom van een biologische aanpak komen.
Larvanem werd 25 jaar geleden ontwikkeld door Koppert Biological Systems, marktleider in de biologische gewasbescherming. Het product deed wat het moest doen: krachtig afrekenen met de larven van de taxuskever. Larvanem is nu wereldwijd in gebruik.

Energieker, actiever, effectiever
"Larvanem geeft bedrijfszekerheid, je hebt resultaat", zegt consultant Rianne Lek, bij Koppert de specialist voor de boomkwekerijsector in Nederland en daarbuiten. "Onderzoek laat steeds zien dat onze stam het beter doet dan andere stammen. In het productieproces krijgen onze aaltjes een uitgebalanceerde voeding, waardoor zij vetter zijn dan andere aaltjes. Daardoor hebben zij meer energie, zoeken zij actiever naar de larven en zijn zij veel effectiever."

De juiste strategie
De juiste strategie in het gebruik van Larvanem is belangrijk. Aaltjes prefereren flinke bodemtemperaturen en een vochtige omgeving. Telers met buitenteelten wachten daarom soms op een bui regen. Maar dan kan het te laat zijn.
Rianne Lek: "Larvanem kan worden toegepast bij bodemtemperaturen vanaf 14°C. Bij lagere temperaturen moet worden uitgeweken naar andere nematoden, ons product Entonem. Zodra er taxuskeverlarven worden geconstateerd, is het belangrijk direct Larvanem toe te passen en dit te herhalen. Beregen altijd voor en na een bespuiting en hou de grond een tijdje vochtig. Desgewenst begeleiden wij telers, zodat zij een maximaal resultaat bereiken."

Veel meer resultaat
Volgens productmanager Rick van der Pas ligt aan Larvanem veel onderzoek en ontwikkeling ten grondslag. "Zo hebben wij de opkweek en de voeding steeds opnieuw verbeterd. En dankzij een streng gecontroleerd productieproces zijn onze aaltjes vrij van ziekten."
Ook hij benadrukt de effectiviteit van Larvanem. "Je hebt veel meer resultaat dan van een chemische bestrijding van de volwassen taxuskever. Bovendien is Larvanem volkomen natuurlijk. Het past in de biologische teelt en is veilig voor andere bestrijders. En tegen Larvanem kan de taxuskever geen resistentie ontwikkelen. Tel uit je winst."

Klik hier om de Larvanem nematoden in actie te zien.