Bestrijding fruitvlieg Drosophila suzukii met Savona

Drosophila suzukii vormt een steeds grotere bedreiging voor de oogst van zacht fruit. Volwassen Suzukii-fruitvliegen kunnen worden bestreden met Savona.

Savona is een contactmiddel gebaseerd op de kaliumzouten uit vetzuren. Een door Koppert uitgevoerd onderzoek heeft uitgewezen dat Savona een bestrijdend effect heeft op de volwassen fruitvliegen. Het in de praktijk raken van de fruitvliegen blijkt voor telers echter een grote uitdaging. In tegenstelling tot veel andere plaaginsecten zijn de fruitvliegen niet geclusterd terug te vinden maar zeer verspreid over alle delen van de fruitbomen. Om een hoge effectiviteit te behalen met een bespuiting moeten alle delen van de fruitbomen worden geraakt. Gebruik daarom voldoende water.

Savona
Savona is een natuurlijk product waardoor het toepasbaar is tot aan de oogst zonder dat er residu achterblijft. Savona is onschadelijk voor de meeste natuurlijke insecten zoals oorwormen, roofwantsen en enkele roofmijtsoorten. Doordat Savona geen nawerking heeft behoudt u meer nuttige insecten. Pas Savona niet toe bij hoge temperaturen, bij een sterke instraling en ook niet als het gewas in een stresssituatie verkeert. Bekijk hier de complete gebruiksaanwijzing van Savona.

Drosophila suzukii
De fruitvlieg Drosophila suzukii komt oorspronkelijk uit Azië en is via Noord-Amerika in 2009 Europa binnen gekomen. Met name de teelt van zacht fruit, zoals blauwe bes, aardbei, braam, framboos en kers zijn gevoelig voor deze fruitvlieg. Het vrouwtje legt eieren in onrijp fruit. Doordat de larven van het vruchtvlees eten, ontstaan zachte plekken in het fruit. Daarnaast kunnen secundaire problemen (schimmels) zorgen voor versneld rotten van aangetaste vruchten.

Labonderzoek naar werking Savona tegen Drosophila suzukii