Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 01, 2020

Forever Plants: op weg naar de beste omgeving voor de plant

Onze adviseur:

Marjolein van der Knaap-Stolk Consultant sierteelt
Forever_Plants_1.png

Forever Plants: op weg naar de beste omgeving voor de plant

Twintig jaar geleden was Forever Plants één van de eerste potplantenproducenten die overstapte op de geïntegreerde gewasbescherming. Om daarin succesvol te zijn is de juiste aanpak heel belangrijk, zo heeft de onderneming ervaren. Anno 2020 is het ook essentieel dat de héle keten verduurzaamt en samenwerkt. "Alle schakels moeten de urgentie gaan voelen."

Voor Mart van Holsteijn is het zonder meer duidelijk: het eindproduct wordt door de hele keten gemaakt. Als je streeft naar een beter eindproduct en een versterking van de concurrentiepositie, moeten alle schakels in de keten de samenwerking opzoeken en informatie delen. En dat kan nog wel wat beter.

Mart is sinds jaar en dag teeltmanager bij Forever Plants, het vier hectare grote potplantenbedrijf van de families Persoon in Honselersdijk. Rond 2000 stapte het bedrijf in het project Telen met Toekomst en nam het deel aan MPS. "Toen al was ons duidelijk dat we het met een uitsluitend chemische aanpak van plaaginsecten niet zouden gaan redden", blikt hij terug. "Dit bedrijf ging daarom als één van de eersten in de potplantensector aan de gang met IPM. Vooral in Ficus was het met de chemie al heel lastig: in dat gewas zitten de plaaginsecten over de hele plant. Wij konden met chemie alleen de bovenkant raken, maar natuurlijke vijanden zoeken in de hele plant naar plaaginsecten; zij hadden dus meer effect."

Vanaf dat begin werkt Forever Plants samen met Koppert. "De kwaliteit van de bestrijders was en is bij Koppert beter dan elders, de begeleiding is goed en de komst van de verblazer was een enorm pluspunt en bracht een ommekeer: het uitzetten kon opeens sneller en beter", legt Mart de keuze uit.

Forever_Plants_2.png

IPM en NatuGro

Forever Plants produceert de gewassen Ficus, Curcuma, Hibiscus, Dracaena en Yucca. In deze gewassen zijn spint, wittevlieg en bladluizen goed te beheersen met de combinatie van biologie en chemische correcties. De Californische trips is een ander verhaal. Dat is altijd zo geweest, maar sinds Yucca en Dracaena aan het assortiment zijn toegevoegd, is de druk van trips gestegen en vraagt het plaaginsect weer meer aandacht.

Forever Plants zet een scala aan maatregelen in: gaas in de ramen, de aaltjes Entonem en Capsanem, de bodemroofmijt Macro-Mite en, last but not least, Swirski-Mite. Op deze wijze houdt het bedrijf trips onder controle.

"In de Yucca's werken we inmiddels ook met NatuGro", vertelt Mart van Holsteijn. "Met behandelingen met Vidi-Parva en de combinaties van Vidi-Terrum en Fortafol-D en met Vidi-Funda in de potgrond geven we het gewas meer weerbaarheid mee. In het verleden was NatuGro qua arbeid nog te duur, maar sinds we een regenleiding hebben aangelegd, is het goed te doen. Vorig jaar hebben we de draad weer opgepakt. De gunstige effecten hebben we al samen met Koppert in proefjes vastgesteld: een beter wortelgestel, meer groeikracht, meer weerbaarheid en een meetbaar en substantieel lagere uitval."

Rammelen aan de deur

Forever Plants investeerde al vroeg in een Walking Plants System; het bedrijf zoekt graag de vernieuwing. Zo kijkt de onderneming naar de mogelijkheden van biologische bemesting. "Stap voor stap willen we naar de beste omgeving voor de plant", zegt Mart van Holsteijn.

Forever Plants koopt veel jonge planten en halfproducten uit Zuid- en Midden-Amerika in. In de kwaliteit van dat uitgangsmateriaal zitten nog te veel verschillen, met name de kwaliteit van het wortelgestel kan sterk variëren. "Dat is nog een zwakke plek in het systeem. De leveranciers delen over het algemeen te weinig informatie. Dus wij rammelen dáár regelmatig hard aan de deur en wij hopen dat onze collega's in Nederland dat ook gaan doen. De leveranciers van uitgangsmateriaal moeten de urgentie gaan voelen. De schakels maken met zijn allen het eindproduct en hebben dus allemaal belang bij een nóg beter eindproduct en een goede concurrentiepositie. Goed internationaal samenwerken is dan zonder meer een noodzaak."

Hulp nodig?