Categorie: Artikel
Publicatiedatum: juli 08, 2019

Taxuskever succesvol bestrijden

The Vine weevil Otiorhynchus sulcatus

De taxuskever of gegroefde lapsnuitkever (Otiorhynchus sulcatus) vormt een plaag in een groot aantal siergewassen, waaronder rododendron, cyclaam en azalea, en in aardbei en andere fruitgewassen in gematigde en subtropische gebieden. Er bestaan natuurlijk chemische middelen om volwassen taxuskevers te bestrijden maar als de larven niet worden aangepakt, blijven deze een probleem voor telers. Om deze reden is er behoefte aan een biologische aanpak.

Biologische oplossingen

De larven en poppen van de zwarte taxuskever (Otiorhynchus sulcatus) kunnen worden bestreden met onze nuttige nematoden. Afhankelijk van de bodemtemperatuur kan ons product Larvanem (Heterorhabiditis bacteriophora) of Entonem (Steinernema feltiae) worden gebruikt in boomkwekerijgewassen (taxus, thuja, rododendron), bessenteelt, aardbeien, sierteeltgewassen, diverse potplanten en meer. Toediening van de nematoden is veilig voor de gebruiker en snel en effectief, mits dit op de juiste manier wordt gedaan.

Na toediening zoeken de parasitaire nematoden actief naar de larven en dringen deze binnen. De nematoden voeden zich met de inhoud van de larven, waarbij specifieke bacteriën vrijkomen uit het darmkanaal van de nematoden. Deze bacteriën zetten gastheerweefsel om in producten die makkelijk zijn op te nemen door de nematoden. De larven sterven binnen enkele dagen. De populatie-ontwikkeling van de nematoden in de gastheer hangt af van het aantal (dosering) dat toegepast is en de grootte van de gastheer. Belangrijk is daarbij dat Larvanem en Entonem toegepast worden op een onbedekte vochtige grond.

Larvanem

  • Minimale bodemtemperatuur van 14°C
  • Werkzaam tegen larven en poppen

Entonem

  • Minimale bodemtemperatuur van 8°C
  • Werkzaam tegen larven