Categorie: Kolom
Publicatiedatum: september 22, 2016

Hoge verwachtingen

Onze adviseur:

Tien jaar geleden kampten veel telers met spint en waren ze tevreden als spint onder controle bleef met een flinke inzet van Phytoseiulus en een aantal correctiebespuitingen. Nu, in 2016, lukt geïntegreerde spintbestrijding meestal wel. Men rekent er op dat de rode roofmijt spint helemaal onder controle houdt. In een decennium is de verwachting naar boven bijgesteld.

Toen, 10 jaar geleden, was trips echt moeilijk. Met chemie en met natuurlijke vijanden. Als je vroeg in het voorjaar startte met roofmijten en het tot juni volhield, mocht je best tevreden zijn. En dan had je er al een paar weken “op het randje” opzitten. Nu… zetten we vaak veel meer roofmijten in dan toen, kunnen we minder corrigeren en zijn we half september nog geïntegreerd bezig. Ook nu hebben we er een paar weken op het randje opzitten. Verwachten we dat het volgend jaar tot eind september lukt?

Over 10 jaar …

Maakt niemand zich meer zorgen over spintbestrijding, is trips jaarrond vrijwel geheel onder controle met een combinatie van natuurlijke vijanden en micro-organismen. Dan zorgen insecten die nu nog geen plaag zijn voor nieuwe uitdagingen waar we elk jaar vol verwachting hard aan werken. We gaan door dezelfde cyclus: geïntegreerde bestrijding is eerst moeilijk, een tijdje op het randje en vervolgens geheel onder controle. Kortom: ik verwacht dat we stap voor stap steeds meer plagen geïntegreerd kunnen bestrijden.

Hulp nodig?