Categorie: Kolom
Publicatiedatum: juli 08, 2019

De kracht van de natuur

moestuin_Jenette_Douma_juli_blog.jpg

Sinds drie jaar ben ik ‘moestuinier’ op een complex waar het gebruikelijk is om groenten en fruit te verbouwen. 70% van de andere tuinders zijn gepensioneerd. Natuurlijk vind ik het leuk om zelf groenten en fruit te telen, maar ook bloemen. Dus die heb ik dus ook in vele verschillende soorten en maten gezaaid en gepoot. Hierdoor val ik erg op op het moestuinencomplex! De meeste collega moestuinders hebben een traditionele manier om alles keurig te sorteren en onkruid niet te laten ontkiemen. Daarom krijg ik regelmatig de vraag waarom die bloemen ook in mijn moestuin staan. Ze zorgen alleen maar voor uitzaaiingen! Gelukkig kreeg ik in mei de kans om een presentatie te geven aan een groep geïnteresseerde mede moestuinders. Hierin kon ik hen uitleggen dat diversiteit in een moestuin helpt als biologische bestrijding, iets waar we bij Koppert al jaren ervaring mee hebben. Uiteraard heb ik in mijn enthousiasme ook de telers op leeftijd uitgenodigd, maar die hadden geen interesse. Zij hebben als mening dat wat zij doen goed is en hebben geen interesse in andere inzichten.

De bloemen in mijn moestuin hebben mij tot nu toe veel opgeleverd. Mijn fruitbomen zijn goed bestoven, mijn tomaten worden goed bezocht door hommels en bijen en de natuurlijke vijanden kom ik overal tegen. Mummies van sluipwespen, zweefvlieglarven, gaasvlieg larven, maar vooral lieveheersbeestjes. Ik heb nog nooit zoveel lieveheersbeestjes gezien als dit jaar! Waar andere tuiniers klagen over de hoeveelheid bladluis in sla heb ik helemaal geen last van bladluis gehad door de grote aantallen natuurlijke vijanden.

Als “Partners with Nature” zijn wij bij Koppert op zoek hoe we de natuur het beste haar werk kunnen laten doen. Door de plant in zijn geheel te benaderen met het NatuGro concept, waarbij planten weerbaarder worden, zorgen we ervoor dat deze minder gevoelig zijn voor plagen. Planten die toch worden aangetast kunnen we aanpakken met onze producten die van origine uit de natuur komen. En dit levert goede resultaten op! Succesvolle trips bestrijding in chrysant met Montdo-mite en Entonem, valse spintmijt bestrijding in phalaenopsis met Swirski-Mite, Aphiscout tegen bladluis in waterplanten.

Kortom de natuur helpt om uw planten gezond te houden! En gelukkig, we weten nog lang niet alles van de natuur, dus er zijn nog kansen genoeg. Probeer eens een bloemenrand.

Hulp nodig?