Aardbeien onder glas: trips vraagt om actie

Teeltadvies 13 september 2018

We zien op dit moment een hoge tripsdruk in veel nieuwe aardbeienteelten onder glas. Regelmatig helpt de natuur zelf een handje mee in de bestrijding, doordat de roofwants Orius spontaan voorkomt. Om de biologische bestrijders (zowel die van nature voorkomen als die worden ingezet) in stand te houden, is het belangrijk om de juiste keuze te maken bij de inzet van chemische middelen. Check daarom voor gebruik altijd de mogelijke neveneffecten in de Koppert neveneffecten-app.

Monitoring met Horiver-vangplaten is een goede manier om de tripsdruk in kaart te brengen, vaak al voordat de eerste trips in het gewas waarneembaar is. Het is belangrijk om te weten welke soort trips aanwezig is. Zo geeft de Californische trips (Frankliniella occidentalis) in aardbei bijvoorbeeld meer schade dan de tabakstrips (Thrips tabaci). Ook zien we in deze tijd van het jaar soms Aeolothrips intermedius Bagnall, die juist weer een predator is van een andere soort trips. Elke trips vraagt daarom om zijn eigen specifieke aanpak.

Wanneer sprake is van tripsdruk en onvoldoende natuurlijke bestrijders in het gewas voorkomen, is het advies om Thripex (Neoseiulus cucumeris) bij te strooien. Afhankelijk van de situatie kan eventueel ook nog Thripor-L (Orius laevigatus) worden ingezet. Raadpleeg altijd een adviseur voor een advies op maat voor uw bedrijf.

Neem contact met ons op

Guido Roozemond Consultant zacht fruit

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Wilt u meer weten over ons bedrijf en onze producten? Neem contact op met een van onze experts.
Onze producten en oplossingen zijn bedoeld voor professioneel gebruik in de tuinbouw.

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en teeltgerichte adviezen rechtstreeks in uw mailbox

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Naar boven