Categorie: Artikel
Publicatiedatum: mei 22, 2024

Nieuw seizoen Koppert Outdoor Experience Center: inschrijving geopend

Nieuw seizoen Koppert Outdoor Experience Center: inschrijving geopend

Het Outdoor Experience Centre op een bedrijf van ruim 100 hectare in Dronten is voor het tweede seizoen geopend. In samenwerking met de teler laat Koppert hier haar biologische oplossingen zien, in zowel biologische als conventionele gewassen. Ook dit seizoen zullen zowel nieuwe als vertrouwde oplossingen getoond worden in verschillende gewassen.

Na een succesvol eerste seizoen, is het Outdoor Experience Centre weer geopend. Frank Druyff, accountmanager bij Koppert, geeft een voorproefje van de oplossingen die dit jaar te zien zijn.

Kracht van herhaling

De nuttige nematoden van Koppert, Capirel, misschien wel het grootste succesverhaal van het seizoen 2023, maken hun terugkeer. Hun doelwit: de bonenvlieg in diverse gewassen en de uienvlieg in uien. "Vorig jaar waren onze nuttige nematoden vooral effectief in biologisch geteelde uien, waar ze de larven van de bonenvlieg binnen enkele dagen uitroeiden," zegt Frank.

"Deze zichtbare, tastbare resultaten dragen bij aan de acceptatie van biologische gewasbescherming, in zowel biologische als gangbare teelten. Toch is er een leercurve voor het gebruik van deze producten, vooral in vergelijking met conventionele insecticiden. Het blijft belangrijk om de do’s en dont’s van deze producten te benoemen, omdat ze specifieke omstandigheden vragen voor een geslaagde toepassing.”

Het biofungicide Trianum is hard op weg om de nieuwe standaard te worden voor de bestrijding van bodemziekten zoals Pythium en Fusarium in wortelen. Uiteraard zal Trianum komend seizoen een belangrijke rol spelen. Niet alleen in wortelen, maar ook in pastinaken en witlof. Tevens ligt er een proef tegen Fusarium in uien, als voorbereiding op de mogelijke toelating.

"We werken actief aan het verkrijgen van registratie-uitbreidingen voor deze producten, zodat ze ook in andere buitenteelten kunnen worden gebruikt", legt Frank uit. "Met elke uitbreiding vergroten we onze kennis van specifieke combinaties van ziekte en gewas. We kijken ernaar uit om deze inzichten met onze bezoekers te delen."

Andere terugkomers dit jaar zijn de Natupol-hommels om de bestuiving te optimaliseren in zowel pompoenen en tuinbonen.

Nieuwe innovaties

Naast de nieuwste inzichten belooft het tweede seizoen van het Outdoor Experience Centre nieuwe producten. Demonstraties met Cerall, een zaadcoating in wintertarwe die zaden beschermt tegen bodemgebonden schimmelziekten.

Tijdens het zaaiseizoen krijgen bezoekers een eerste blik op de gloednieuwe toepassingsmethode van Koppert, een spuitmachine die speciaal is ontworpen om biologische fungiciden en pesticidentoe te passen tijdens het zaaien. "Vanuit het oogpunt van nauwkeurigheid is deze machine een stap vooruit ten opzichte van alle andere technologieën die momenteel op de markt zijn," zegt Frank. "We lanceren de machine in samenwerking met de fabricant. Dit jaar zullen er slechts vijf machines in bedrijf zijn, waarvan er één in actie kan worden bekeken in het Outdoor Experience Centre."

Geschikt voor elk teeltsysteem

Het Outdoor Experience Centre is gevestigd op het terrein van De Bruycker Agro. Een bedrijf dat zowel biologisch als conventioneel teelt.

Dat maakt het voor elke teler een bezoek waard, legt Frank uit. "Het besef dat biologische oplossingen passen in elk teeltsysteem, biologisch of conventioneel, groeit. Als mensen het Outdoor Experience Centre bezoeken, zien ze dat het geen kwestie is van of of, maar dat een geïntegreerd systeem dat biologische en conventionele oplossingen combineert zowel praktisch als zeer effectief is."

Bezoek op afspraak

Het Outdoor Experience Centre is van mei tot en met september op afspraak te bezoeken. Vorig jaar trok het Outdoor Experience Centre professionals uit de hele sector, zoals telers, distributeurs, zaadbedrijven en voedselverwerkende bedrijven, evenals beleidsmakers. "De hele waardeketen was vertegenwoordigd en dat is precies wat we graag zien," zegt Frank. "We zijn bereid om alle vragen te beantwoorden, zowel technische als algemene. Omringd door de gewassen, inspireert het Outdoor Experience Center menig bezoeker.

Voor een bezoek aan het Outdoor Experience Centre kunt u een afspraak maken via Outdoor Experience Center | Koppert Nederland