Categorie: Artikel
Publicatiedatum: september 21, 2022

Cursus kennen & Herkennen

Onze adviseur:

Met kennis van Koppert meer succes van biologische gewasbescherming

Een voorjaarscursus ‘Kennen en herkennen’ vormt voor Koppert Nederland de aftrap van een hernieuwd aanbod cursussen en trainingen. Daarmee tillen ondernemers en hun medewerkers hun kennis van de biologische gewasbescherming snel en makkelijk naar een hoger niveau. Ondertussen wordt hard gewerkt aan een veel breder aanbod van kwaliteitscursussen, workshops en trainingen.

De biologische gewasbescherming mag al geruime tijd één van de succesfactoren van de Nederlandse glastuinbouw worden genoemd. De milieuvriendelijke en voedselveilige aanpak van plagen en ziekten is op een groot aantal groente- en sierteeltbedrijven niet meer weg te denken. Ook in de akkerbouw is de biologische gewasbescherming aan een snelle opmars bezig.

Maar de natuur is complex en laat zich niet zo maar sturen. Kennis van de biologie is daarom een hoogstnoodzakelijk hulpmiddel. “Maar gelukkig kan een teler dankzij kennis veel beter samenwerken met de natuur en dat in zijn voordeel aanwenden”, zegt Gemma Meyer.

Vorig jaar werd zij binnen Koppert Nederland coördinator van de cursussen en de trainingen. Gemma is consultant groenteteelt en werkt al jaren in de biologische gewasbescherming. In het verleden heeft zij de Hoger Agrarische Pedagogische Hogeschool afgerond. Al deze ervaring komt nu in haar werk van coördinator bij elkaar.

Cursus Kennen en herkennen

Koppert stelt aan ondernemers in de land- en tuinbouw veel kennis beschikbaar, rechtstreeks en in samenwerking met de distributeurs. Cursussen en trainingen zijn daarbij een heel effectieve manier om kennis over te dragen.

Na twee coronajaren pakt Koppert Nederland ze weer op. “Zo was er in maart weer een cursus ‘Kennen en herkennen’. Dat kun je wel een gouwe ouwe noemen. In één dag krijgen de deelnemers - ondernemers en hun medewerkers - alle belangrijke aspecten van plaagherkenning te weten, zodat ze de plaagdruk in hun gewassen daarna veel beter kunnen volgen.”

‘Kennen en herkennen’ behandelt de belangrijkste plaaginsecten: trips, spint, wittevlieg, luis, bodemplagen en hun bestrijders. Scouten, inzettechnieken, neveneffecten en Natutec Scout komen ook aan de orde. Kwaliteit en aandacht voor de cursist staan bovenaan: bij een te groot aantal aanmeldingen wordt meteen een tweede georganiseerd.

Volop investeren in een breder aanbod

Vervolgcursussen in kennen en herkennen zijn daarna mogelijk, net als speciale cursussen die bijvoorbeeld zijn toegespitst op één plaaginsect. En ook - heel interessant - kunnen ondernemers óp hun bedrijf een cursus volgen die helemaal is afgestemd op hun gewas en hun gewasspecifieke plagen. Verder gaat Koppert weer van start met de gewasmiddagen, die al bekend zijn in tomaat, paprika, komkommer en potplanten.

“En denkbaar is dat we cursussen gaan ontwikkelen voor de aanpak van nieuwe plaaginsecten”, zegt Gemma, “zodat ondernemers de bestrijding daarvan zo snel mogelijk in de vingers hebben.”

Koppert produceert natuurlijke vijanden, hommels en biostimulanten, maar is ook uitgegroeid tot een nationaal en internationaal gerenommeerde kennisorganisatie. Gemma: "Een breed en actueel aanbod aan cursussen en trainingen past in onze missie. Vandaar dat we daar nu volop in investeren.”

"In-companytraining Koppert was een prima investering"

Linda van der Hulst is heel tevreden over de in-companytraining die Koppert verzorgde voor Van der Hulst Rozenkwekerijen. De onderneming van Linda en haar drie broers telt drie vestigingen in en rond het Limburgse Meterik, samen ruim negen hectare groot, en heeft ook een eigen winkel.

Het bedrijf steekt veel energie in de biologische gewasbescherming. Een goede workshop voor de medewerkers (op maat en afgestemd op de rozenteelt) zou een prima extra investering zijn in de effectiviteit van die gewasbescherming.

Linda: "Daarom hebben wij ongeveer zeventig medewerkers de workshop laten volgen, in een tijd dat het rustig was. Van Gemma Meyer kregen zij alles te horen: de basiskennis, de herkenning van plagen, en de bestrijders die er zijn en hun werking."

Het werkt heel goed, aldus Linda. "Voor onze medewerkers is de biologische gewasbescherming gaan leven. Zij denken nu mee en hebben meer aandacht voor wat zij in het gewas tegenkomen. En wij kunnen onze afnemers vertellen dat wij dit doen. Wij zijn heel tevreden over de training die Koppert voor ons heeft verzorgd."

Meer weten? Neem contact op!

Wilt u meer weten over ons cursusaanbod, heeft u interesse in een cursus, of heeft u behoefte aan een specifieke cursus? Laat het ons weten en wij gaan graag met u in overleg. Neem dan s.v.p. contact op met Gemma Meyer, gmeyer@koppert.nl.