Categorie: Kolom
Publicatiedatum: april 28, 2016

Wanneer stapt u over uw eigen schaduw heen?

Deze vraag wordt regelmatig gesteld aan mensen die nog volhardend vast houden aan hun eigen manier van doen. In de praktijk kom ik nogal eens telers en adviseurs tegen die zeer vasthoudend zijn aan hun manier van denken, telen en/of adviseren. En weet u, ik snap dat goed, want als je altijd van één kant de adviezen krijgt en dat gaat goed, waarom zou je dan veranderen?

De laatste tijd verandert de tuinbouwwereld in rap tempo. Niet alleen qua regelgeving maar ook op technisch en automatisering gebied. En telkens is de vraag moet ik mee veranderen of blijf ik het doen zoals ik het altijd deed. Mijn stelling is als u vast blijft houden aan doen wat u altijd deed, dan krijgt u wat u allang had. En omdat er veel dingen veranderen, kunt u dit niet lang blijven volhouden. U zult over uw eigen schaduw heen moeten stappen, wilt u de veranderingen het hoofd bieden.

Maar ja, wat is eigenlijk schaduw? Schaduw is niet meer dan een silhouet. Een zwarte vlek van iets waar het licht opvalt. Je ziet dus niet werkelijk wat het is. En dat is nou precies het geval met het bodemleven. Je ziet er niets van en dus is het net een zwarte vlek. En laten we eerlijk zijn, als we in de tuinbouw iets niet zien is het per definitie afgeschreven. Maar wat nou als dat bodemleven de sleutel is tot gezonde planten en vruchten, met minder chemische gewasbescherming, minder water, minder kunstmest. Is dat het niet waard om eens over die schaduw heen te stappen?

Weet u, de plant weet beter wat hij nodig heeft dan u en toch blijven we die plant maar overvoeren en onder stress zetten omdat we dat zo hebben geleerd. Als u wilt voldoen aan de veranderende regelgeving in de tuinbouw, en dat wilt u, stap dan over die schaduw heen en verdiept u zich nou eens in de bodem en het leven in die bodem. Ik verzeker u, u komt tot verrassende ontdekkingen.

Hulp nodig?