Categorie: Kolom
Publicatiedatum: januari 31, 2018

Vitaliteit begint bij een uitgebalanceerde voeding

Onze adviseur:

Met de Olympische Winterspelen in zicht kijken we vol spanning uit naar de sporters. Zou Sven nu wel de 10 km pakken? We zullen zien. Een ding is zeker, de sporters zullen topfit moeten zijn. Die vitaliteit begint bij een uitgebalanceerde voeding. Dit is ook in de tuinbouw een regelmatig terugkerend onderwerp. En dat valt van verschillende kanten te benaderen.

In eerste plaats moet de plant natuurlijk goed groeien. Er worden immers hoge eisen gesteld aan het eindproduct. En daar is de juiste voeding voor nodig. Maar er is nog een andere onderbelicht aspect. Als bepaalde elementen in hoge mate in de plant aanwezig zijn, is deze veel aantrekkelijker voor ziekten en plagen. Eén van de meest bekende relaties is de hoeveelheid stikstof die rechtstreeks verband houd met een hogere ontwikkelingssnelheid van onder andere trips, luis en spint.

We zijn van bestrijding kant gewend oplossingen te zoeken door preventieve en curatieve maatregelen. Intervallen tussen introducties van Swirskii en Limonica tegen trips zijn in de loop van de jaren steeds korter geworden. Met maatregelen als bijvoeren doen we er daarnaast alles aan om met topfitte natuurlijke vijanden de plaag onder controle te houden, wat gelukkig ook vaak lukt. Maar waar we eigenlijk naar moeten streven is een minder gevoelige plant, zodat deze beter bestand is tegen ziekten en plagen. Laten we dat samen noteren als doelstelling voor de komende jaren.

Hulp nodig?