Categorie: Kolom
Publicatiedatum: oktober 30, 2017

Uitdaging

Onze adviseur:

Vince van der Gaag Technisch Manager
Western Flower Thrips Frankliniella occidentalis on a leaf Western Flower Thrips Frankliniella occidentalis on a leaf

‘Iets dat inspireert omdat het moeilijk is’. Dat is volgens Van Dale de betekenis van ‘uitdaging’. Die inspiratie moet ons dan wel prikkelen om naar een oplossing te zoeken, want alleen met inspireren kom je er niet.

Ook in de sierteelt zijn uitdagingen genoeg en het aantal lijkt soms sneller te groeien dan we oplossingen kunnen verzinnen. Iets concreter: zwarte bladtripsen. De bekendste in Nederland is Echinotrips. Deze is al langer aanwezig, maar komt nu in verschillende (sier)gewassen toch snel opzetten. Directe schade is er vaak nog niet, maar op termijn blijkt het toch een vervelend beestje dat een plant aardig kan beschadigen.

Van de roofmijten is Limonica op dit moment de sterkste kandidaat, maar het moet nog beter. Het is echt wel jammer als de rest van het systeem super verloopt en alleen van deze tripsen blijven er teveel over.
Ik ben ervan overtuigd dat we ook hier een natuurlijke oplossing voor vinden. Zo is dat namelijk ook gegaan met spint, Californische trips en witte vlieg. Deze plagen zijn er nog steeds, maar we weten inmiddels goed hiermee om te gaan.

Hopelijk werkt ook de wetgeving wat meer mee met een soepelere toelating van groene middelen. Ook deze middelen horen namelijk in een biologisch systeem thuis, voor een direct effect zonder residu en lange nawerking. We zien goede resultaten van schimmelpreparaten en zeepachtige producten. Het mooie is dat dit betrekkelijk goed samengaat met de bestrijders die al in het gewas lopen. Het systeem wordt dus minimaal verstoord.

Het wordt steeds meer een kwestie van beheersen, want Echinotrips zal niet meer verdwijnen. De term nultolerantie moet dan tot het verleden gaan behoren. Maar als het zover komt, zijn er echt wel weer nieuwe uitdagingen.

Hulp nodig?