Categorie: Kolom
Publicatiedatum: april 26, 2018

Buitenaards

Films kijken is een hobby van mij en dan het liefste in het genre Science Fiction of Fantasy. Vaak zien organismen in zulke films er buitenaards uit. Maar als je weleens door een microscoop hebt gekeken naar insecten en mijten, dan weet je meteen waar filmmakers hun inspiratie vandaan halen. Zulke beestjes blijken meestal allang gewoon op onze eigen planeet te bestaan.

Bij biologische bestrijding zien we meestal niet precies wat er gebeurt in een gewas. Onze bestrijders of plaaginsecten zijn vaak te klein voor het blote oog. Daarom heeft Koppert van diverse plagen en bestrijders korte filmpjes gemaakt. Hierop is tot in detail te zien hoe de beestjes eruit zien, wat ze doen en hoe onze bestrijders te werk gaan.Het is fantastisch om te zien hoe sluipwespen hun prooi parasiteren of hoe roofmijten trips of spint aanvallen.

Ze hebben allemaal hun eigen wapens met als doel: eten en voortplanten. Buiten alle gruwelijke details die er op micro-niveau gebeuren is het natuurlijk supergaaf om te zien hoe onze bestrijders precies werken.

Deze video’s zijn voor iedereen te bekijken (ook als je niet van SF houdt). In enkele minuten wordt iedere bestrijder of plaag behandeld. Dus pak gerust eens een filmpje op het Koppert kanaal van YouTube. Zeker weten dat je onder de indruk bent.

Hulp nodig?