Categorie: Kolom
Publicatiedatum: september 03, 2019

Bladluis bestrijding in paprika 2020

Steven_Voet.jpg

De vakantie is weer voorbij. De zomer loopt op zijn eind, gelukkig kunnen de maanden september en oktober vaak nog lekker warm zijn. Dit is ook de tijd dat veel paprikatelers na gaan denken over hun nieuwe teelt en daar zitten, zoals altijd, weer verschillende vragen aan vast. Kijk eerst terug naar het seizoen 2019. Wat ging er goed en wat kan of moet er beter in 2020! Eén van die de voor de teelt in 2020 is vragen is; Hoe moet ik volgend jaar mijn bladluis onder controle houden als er geen Plenum meer is?

Een deel van de oplossing op die vraag kan de komende 2 á 3 maanden worden gerealiseerd. In deze periode kunnen bladluizen maar ook de plagen als rupsen, trips, en witte vlieg zich makkelijk ontwikkelen en dus ook schade aanrichten in de huidige teelt. Vaak is dat een gevolg van onoplettendheid omdat veel telers al met hun gedachte bij die nieuwe teelt zitten. Want welke teler droomt nou niet van een mooie fris groene kas zonder allerlei plagen en ziekten in het voorjaar?

Om straks met een schoon paprikagewas te kunnen starten is het belangrijk om nu zeer alert zijn en bladluis en andere plagen goed de baas te moeten blijven. Wees wel zuinig op je leger aan bestrijders waar je in hebt geïnvesteerd en gebruik correctiemiddelen die de biologie ondersteunen en niet vernietigen. Zo sluit je een teelt goed af en kan je een nieuwe teelt makkelijker biologisch starten. Maar wees in een nieuwe teelt direct alert op bladluis aangezien het middel Plenum vanaf eind januari 2020 niet meer is toegestaan. Dit betekent dat een goede strategie tegen bladluis zeer belangrijk gaat worden. Chemische correcties zijn maar beperkt mogelijk en zitten vaak ook de opbouw van de diverse bestrijders in de weg. De natuurlijke bestrijders zoals onder ander Aphipar, Ervipar en Aphidend zullen het overgrote deel van het werk moeten doen. Dat houdt dus in dat er een goed plan van aanpak qua biologie moet worden gemaakt. Deze planning gebruiken wij weer om te zorgen dat er voldoende biologische bestrijders beschikbaar zijn voor u. Mijn collega’s en ik kunnen u daar altijd bij helpen om een systeem op maat te maken, want elke teelt is natuurlijk weer anders. Kortom het wordt zowel voor de paprikateler als voor ons een spannend 2020.

Steven Voet

Hulp nodig?