Categorie: Kolom
Publicatiedatum: juli 29, 2019

Tijdig inzetten van Limonica tegen witte vlieg in aardbei


De meeste doorteelten onder glas worden de komende weken geplant. De druk van witte vlieg is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit leidt bij hoge druk tot verminderde groei en opbrengstverlies. Afgelopen jaren hebben we ervaring op gedaan met Limonica in aardbei. De roofmijt in Limonica -Amblydromalus limonicus - is koude tolerant en zeer goed in staat om een populatie op te bouwen in aardbei die zowel tripslarven als witte vlieg (eitjes, larven) eet.

De afgelopen 2 jaar heeft deze roofmijt laten zien dat hij de witte vlieg prima onder controle kan houden. Om de populatie van de roofmijten extra te stimuleren, strooien we tijdens de teelt ook enkele keren met Carpoglyphus lactis. Dit is een voedselbron waarmee de roofmijtenpopulatie goed opgebouwd kan worden, en plaaginsecten zoals trips niet van kunnen leven.

Voor een goede witte vlieg bestrijding is het advies om voorafgaand aan de teelt in de kas Rollertraps of Horiver vangplaten op te hangen (afhankelijk van de situatie) om zoveel mogelijk witte vlieg weg te vangen. Introduceer bij de eerste bloei Limonica in het gewas. Op deze manier heeft u een sterke basis voor witte vlieg bestrijding!

Voor een passend advies, raadpleeg uw consultant.

Hulp nodig?