Categorie: Persbericht
Publicatiedatum: april 25, 2019

Scout-app: revolutionaire innovatie in ontwikkeling

Koppert_scout-app_web.jpg

Koppert investeert in slimmer scouten

Koppert Biological Systems werkt aan een baanbrekende innovatie, die de wereld van het scouten volledig gaat veranderen. De scout-app maakt het straks mogelijk om vangplaten automatisch te analyseren. Telers kunnen hierdoor sneller en nauwkeuriger scouten. De app komt na de zomer op de markt.

Handmatig scouten is een zeer belangrijke, maar ook tijdrovende en foutgevoelige bezigheid. Koppert ontwikkelt daarom de scout-app, met als doel de plaaginsecten op vangplaten automatisch te tellen en identificeren. Hiertoe worden slimme technieken als beeldherkenning via machine learning ingezet, waardoor de app zelflerend is en gaandeweg nog nauwkeuriger wordt.

Snel schakelen

Het enige wat de teler hoeft te doen, is de Horiver vangplaten in de kas scannen met een smartphone. De scout-app herkent witte vlieg, trips, Sciara's en Nesidiocoris tenuis. Het handmatig invoeren van vangkaart- en gewastellingen is ook mogelijk. De gegenereerde data wordt vervolgens verzameld in een online dashboard. Dit biedt ondernemers, op basis van een door henzelf op maat gemaakte plattegrond, in één oogopslag inzicht in de plaagdruk in de kas. Daarnaast toont het dashboard hoe plaaginsecten en natuurlijke vijanden zich ten opzichte van elkaar ontwikkelen. Ook integreert het dashboard de toepassing en effecten van chemische correcties. “Op deze manier heeft een teler goed inzicht in het systeem voor geïntegreerde gewasbescherming in zijn gewas”, zegt Tom Vroegop, Product Manager Monitoring & Application bij Koppert. “Daarnaast beschikt het dashboard over gedetailleerde analyses van de situatie in de kas en geeft het inzicht in hoe heftig een plaag is. Dit stelt ondernemers in staat om snel te schakelen. En onze consultants, die op afstand meekijken, kunnen telers hierdoor nog gerichter ondersteunen.”

Stappen in duurzaamheid en toekomstbestendigheid

Een team van specialisten ontwikkelt de scout-app in samenwerking met telers en consultants van Koppert. In de afgelopen periode zijn verschillende tomatentelers de innovatie in de praktijk gaan testen. Op dit moment bevindt de app zich in de pre-introductiefase waarin de focus verlegd wordt naar andere gewassen en het aantal testklanten wordt uitgebreid. Na de zomer is de scout-app beschikbaar. “Deze innovatie helpt telers dus sneller en efficiënter te scouten en plagen nog gerichter te lijf te gaan”, zegt Vroegop. “Dit bespaart tijd, arbeid en kosten, daarnaast kan nauwkeuriger worden gewerkt. Op die manier draagt digitalisering bij aan een meer duurzame en toekomstbestendige tuinbouw.”