Categorie: Artikel
Publicatiedatum: april 17, 2017

Nederlandse toelating voor Cedress

Recent heeft Koppert in Nederland een toelating gekregen voor Cedress in wortelen en erwten. Dit product voor zaadbehandeling beschermt wortelen in de opslag tegen de zwartevlekkenziekte en erwten tegen onder meer Ascochyta. Cedress is een sterk product: al eerder bracht het de Zweedse wortelenteelt in een veilige haven.

Koppert heeft Cedress recentelijk overgenomen van het bedrijf BioAgri, een dochterbedrijf van de agrarische coöperatie Lantmännen. Cedress is ontwikkeld in Zweden in het MASE onderzoeksprogramma. MASE staat voor Microbial Activity for a Sound Environment. De Pseudomonas chlororaphis stam MA342 is als beste naar voren gekomen uit een paar duizend verschillende micro organismen.

Plus 10% verkoopbaar product in bewaarpeen
Het product is gebaseerd op de bacterie Pseudomonas chlororaphis. Via een complex verlopend mechanisme beïnvloedt deze bacterie de plant zodanig dat zwarte vlekkenziekte Rhexocercosporidium carotae veel minder mogelijkheden heeft om zich te ontwikkelen in bewaarpeen. In Zweden daalde de aantasting van deze ziekte daardoor spectaculair met al gauw 10 procent extra verkoopbaar product tot gevolg. In 2016 werd het product op 300 hectare wortelen toegepast.

Cedress beschermt ook erwten sterk tegen diverse ziekten zoals tegen Ascochyta blight, een complex van meerdere schimmels, dat de bladeren en de peulen aantast.

Ontwikkelingen en verder onderzoek
Productmanager Roger Boer: " Wij doen nu proeven in wortel en erwt in Nederland en andere Europese landen om Cedress voor deze landen verder te ontwikkelen. Verder werken we hard aan uitbreiding van de registratie zodat het middel ook in andere Europese landen op het zaad aangebracht kan worden. Daarnaast zijn we bezig om Cedress in de biologische teelt toegelaten te krijgen.”