Categorie: Artikel
Publicatiedatum: augustus 20, 2019

Trianum nu ook met Airobug te verstrooien

Huisman_Chrysanten-01_-_MGL6861.jpg

Peter Huisman (rechts) en consultant Arthur Kalkman van Koppert. "Met de aangepaste Airobug krijgen wij Trianum dáár waar wij het willen", aldus Huisman.

Huisman Chrysanten in Maasdijk houdt van de vernieuwing. Recent nam de onderneming een Airobug in gebruik die door Koppert voor het verstrooien van Trianum-G werd omgebouwd. De ervaringen zijn zonder meer goed.

"Er zijn steeds minder chemische middelen waarmee wij onze jonge planten tegen bodempathogenen kunnen beschermen", vertelt Peter Huisman in de kantine van het 48.000 m2 grote bedrijf, waaraan hij samen met zijn broer Edwin leiding geeft en dat gespecialiseerd is in de cultivar Bonita. "Vandaar dat wij vorig jaar bij de start van het seizoen graag met Trianum wilden gaan werken. Dat wilden wij toepassen ná de laatste grondbewerking en vóór het planten. Maar wij legden wel de vraag neer bij Koppert of zij voor een goed werkend apparaat met een efficiënte verdeling konden zorgen."

Gelijkmatige verdeling

Niet meer dan zes weken later leverde Koppert een Airobug verblazer af die was omgebouwd om Trianum-G, de granulaatvorm van het product, te kunnen verstrooien. Hij werkt prima, aldus Peter Huisman. "Op het middenpad vullen wij het reservoir steeds met vier kilogram Trianum-G. Daarmee wordt over elke kap links en rechts twee kilogram verstrooid. Wij zien een gelijkmatige verdeling en de korrels komen dáár waar wij ze willen hebben."

Huisman_Chrysanten-02_-_MGL6843.jpg

"Een prima werking"

De omgebouwde Airobug verdeelt het granulaat zeer gelijkmatig.

De aangepaste Airobug staat op een eigen lift en dat maakt het apparaat heel mobiel en daarmee ook gebruiksvriendelijk. Bij Huisman Chrysanten wordt hij elke dag gebruikt, en daarna stallen de medewerkers de Airobug in de verwerkingshal, zodat hij in de kas nooit in de weg staat. Peter Huisman: "Het apparaat werkt goed en wij hebben weinig werk aan de toepassing van Trianum-G."

Trianum bewijst zijn meerwaarde

Trianum is gebaseerd op stam T22 van de schimmel Trichoderma harzianum. Deze koloniseert het wortelgestel van jonge planten en ontneemt op deze wijze pathogenen in de bodem ruimte en voeding. Consultant Arthur Kalkman: "Daarnaast bevordert Trianum de ontwikkeling van secundaire wortels, waardoor de plant water en nutriënten beter weet op te nemen. Ook zet het product de plant ertoe aan om phytostimulanten te produceren. Die bevorderen de plantgroei en versterken de gezondheid en de weerbaarheid van het gewas. De effectiviteit en dus de grip van Trianum op bodempathogenen is zeer constant."

Een goed alternatief

Koppert controleert het productieproces van Trianum van A tot en met Z. Elke factor met invloed op de kwaliteit van het product wordt voortdurend gemonitord. Bovendien blijft Koppert onderzoeken of nog verbeteringen mogelijk zijn en test de onderneming permanent de effectiviteit van Trianum. Het product is er in poedervorm (Trianum-P, op te lossen in water) en als granulaat, Trianum-G. Arthur Kalkman benadrukt graag het belang van Trianum. Het product wordt vooral gebruikt om jonge planten te beschermen en heeft zijn waarde bewezen in lange teelten als roos. "Het aantal chemische middelen blijft afnemen, dus moet de teler goede alternatieven hebben. Trianum bewijst al vele jaren in binnen- en buitenland en in tal van gewassen zijn werking en dus zijn meerwaarde."