Melolontha melolontha

Gewone meikever

Wat is de gewone meikever?

De gewone meikever (Melolontha melolontha) is een Europese kever van het geslacht Melolontha uit de familie Scarabaeidae.

Levenscyclus en uiterlijk van de gewone meikever

De levenscyclus van de gewone meikever (Melolontha melolontha) bestaat uit de volgende stadia: ei, 3 larvenstadia, een popstadium en het volwassen stadium. De volwassen kever is 25 tot 30 mm groot, met een donkere kop, een zwart halsschild dat met kort haar is bedekt, en roodbruine dekschilden, elk met vier ribbels in de lengte. Het achterlijf is zwart, met kenmerkende driehoekige witte vlekken onder de dekschilden.

Pas gelegde eieren van de gewone meikever (Melolontha melolontha) zijn 2 x 3 mm, maar ze worden groter doordat ze water absorberen. De keverlarven hebben een witachtig, gebogen lichaam en een grote kop met een sterke onderkaak en lange, behaarde, goed ontwikkelde gele poten. De larven hebben drie of vier jaar nodig om zich volledig te ontwikkelen. De larven zijn 10 tot 20 mm in het eerste najaar, 30 tot 35 mm in het volgende najaar en 40 tot 46 mm in het voorjaar van het derde jaar. De pop is 25 tot 35 mm groot en witachtig bruin.

Gewone meikever biologisch bestrijden