Categorie: Kolom
Publicatiedatum: juni 07, 2018

Kennen en herkennen

Onze adviseur:

Het delen van kennis is belangrijk voor Koppert: alleen met de juiste kennis kunnen goede inzetstrategieën worden gemaakt en uitgevoerd. Daarvoor organiseren wij jaarlijks enkele cursussen.

Deze maand is er ook een cursus en die wordt gevolgd door collega’s en klanten uit 13 landen, van Litouwen tot Zuid-Afrika en van Japan tot de Verenigde Staten. De gemeenschappelijke taal is Engels. Het niveau varieert van net aan (soms ook net niet) verstaan tot perfect Engels. Ook het kennisniveau over gewasbescherming verschilt sterk. De ene cursist heeft moeite met het herkennen van een trips en de ander wil het liefst over inzetstrategieën voor de biologische teelt van paprika praten.

Ik verzorg de les over trips. Het practicum vind ik erg inspirerend: voor veel mensen is het zien van plagen en natuurlijke vijanden onder de binoculair een bijzondere ervaring. Voor een beetje uitdaging stel ik vaak de vraag of mensen weten welke roofmijt in een viertal verschillende bakjes zit. Ze worden dan uitgebreid met elkaar vergeleken en een aantal cursisten is er van overtuigd dat hij/zij ze herkent. Strikvraag! Tripsroofmijten zijn niet te onderscheiden van elkaar.

Gelukkig weten onze klanten dat ook en daarom krijgen we soms de vraag of we een monster met roofmijten willen determineren. Bijvoorbeeld in Hortensia waar we strategieën met Mondo-Mite en Spical vergelijken met een inzet van Limonica en Spical. Hoe ontwikkelen deze combinaties in het gewas? We zien heel veel roofmijten, trips en spint zijn onder controle, maar welke soort heeft de overhand? Ik ben erg benieuwd, want ook met jaren ervaring kan ik roofmijten niet herkennen, moet ik bekennen….

Deze kennis en nog veel meer is nu ook te zien en te lezen in de geheel herziene uitgave van Knowing & recognizing. Kennen & Herkennen is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar,
te bestellen via https://shop.koppert.nl/

Hulp nodig?