Pseudoperonospora cubensis

Valse meeldauw bij komkommerachtigen

Algemeen

Pseudoperonospora cubensis is een ziekteverwekker die valse meeldauw veroorzaakt in komkommerachtigen zoals komkommer, cantaloupe, pompoen en watermeloen.

Levenscyclus en uiterlijk van valse meeldauw

Valse meeldauw wordt niet veroorzaakt door schimmels, maar door oömyceten die verwant zijn aan Pythium en Phytophthora. Ze overleven als oösporen. Uit deze oösporen of uit overlevend mycelium ontstaan sporangia. Dat zijn structuren waarin zwermsporen (zoösporen) worden geproduceerd. Bij valse meeldauw ontkiemen de sporangia echter vaak direct, waarna de kiembuizen de plant infecteren, via de huidmondjes of rechtstreeks door doordringing van de cuticula. Er moet vrij water aanwezig zijn voor het ontkiemen. Voor de meeste soorten valse meeldauw is de optimale temperatuur voor ontkieming ongeveer 15C. Hoe dichter deze temperatuur benaderd wordt, hoe korter de benodigde bladnatperiode.

In de plant produceert de ziekteverwekker haustoria: kleine organen waarmee hij voedingsstoffen kan opnemen uit de levende plantencellen. De ziekteverwekker groeit door in de bladeren en na enige tijd steken er nieuwe sporedragende structuren uit de huidmondjes. Doordat er aan de onderkant van het blad meer huidmondjes zitten, is hier het meeste schimmelpluis te zien.

Schadebeelden

Valse meeldauw besmet meestal de bladeren, maar soms ook stengels en vruchten, en veroorzaakt op de bovenkant van het blad plekken die worden begrensd door de nerven. Deze plekken zijn eerst geel en kleuren vervolgens bruin. Aan de onderkant van het blad verschijnt pluis; aanvankelijk wit en later grijsbruin. Dit is de sporulatie die uit de huidmondjes komt.

 

Preventie van valse meeldauw

  • Kies voor resistente rassen
  • Pas een ruime teeltwisseling met niet-waardplantgewassen toe
  • Voorkom een vochtig microklimaat. Dit kan door een minder dicht gewas, goede beluchting tijdens de opkweek en een warm en droog kasklimaat
  • Pas hygiënische maatregelen toe. Gebruik schoon uitgangsmateriaal, verwijder gewasresten en voorkom opspatten van water.

Voorkom plantenziekten door te zorgen voor een optimale groei, ontwikkeling en weerbaarheid van het gewas.

Neem contact met ons op

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Wilt u meer weten over ons bedrijf en onze producten? Neem contact op met een van onze experts.
Onze producten en oplossingen zijn bedoeld voor professioneel gebruik in de tuinbouw.

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en teeltgerichte adviezen rechtstreeks in uw mailbox

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en valt onder het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google.
Naar boven