Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: april 24, 2020

Sterke gezonde plant basis voor het nieuwe normaal

Onze adviseur:

Consultancy_Koppert_BIological_Systems_Koppert_BIological_Systems_BIological_Systems-5.jpg

Sterke gezonde plant basis voor het nieuwe normaal

Het rozengewas heeft het moeilijk gehad toen de teelt vorige maand zwaar onder druk kwam te staan. Op veel bedrijven ging het licht uit en de nacht temperatuur naar beneden. Een stressvolle tijd voor zowel de kweker als de planten.

De ziektedruk is in deze periode toegenomen. Niet alleen zit er meer meeldauw in het gewas, ook bij de wortels hebben de bodemschimmels zich meer kunnen ontwikkelen. Nu de afzet weer wat aantrekt en we aan het nieuwe normaal moeten wennen, moeten de planten ook weer herstellen.

Sterk wortelgestel

Een sterk wortelgestel is de basis voor een gezonde plant. Trianum kan hierbij helpen. Trianum is de schimmel Trichoderma T22 stam die op de wortels groeit. Als jonge planten vanaf de opkweek behandeld worden (30 gr/1000 planten) en daarna gedurende de teelt onderhoudsbeurten krijgen (15 gram/1000 planten), dan groeit de Trichoderma op de gehele wortel en beschermt deze onder andere tegen ziekten als Pythium en Fusarium die dan geen kans meer hebben om te groeien.

Natuurlijk kan Trianum ook worden gestart in een ouder gewas. Gebruik dan de hoge dosering om zo snel mogelijk kolonisatie op de wortel te forceren. Als de Trichoderma eenmaal groeit, zal het ook actief schadelijke schimmels uitschakelen door deze als het ware ‘op te eten’.

Als bij warm weer de drain niet goed genoeg kan worden teruggebracht, is er een grotere kans dat een deel van de sporen uitspoelt. Herhaal in dat geval de toepassing dan na 2 weken om de kolonisatie zo optimaal te laten zijn. Trianum verbetert ook de opname van nutriënten waardoor de wortels en plant sneller herstellen.

Een sterke gezonde plant is de basis voor het nieuwe normaal.

Hulp nodig?