Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: april 08, 2020

Sla nu je slag bij slawortelboorders

Pharmacis_lupulina_Koppert_BIological_Systems-2.jpg

Sla nu je slag bij slawortelboorders!

Het juiste moment van toepassing bepalen is cruciaal voor het succes van je nematodentoepassing met Entonem of Larvanem tegen slawortelboorders.

Bij een bezoek aan een pioenenkwekerij kun je vanaf het pad al zien waar de rupsen van de slawortelboorder (Pharmacis lupulina) actief zijn. Deze planten blijven achter in groei, doordat de rupsen grote delen van de wortels hebben aangevreten en zich in de knolvormige wortelstok boren.

Pioenveld1.jpg

Kies de nematoden bij de juiste bodemtemperatuur

Ook vind je bij deze planten ronde gaten in de grond (foto 2). Deze gaten worden gemaakt door de rupsen, zodat ze na het verpoppen als vlinder de grond uitkomen. In deze gaten kunnen aaltjes (Entonem, omdat deze bij lagere temperaturen actief is) gegoten worden. Je kunt ze ook laten inregenen. Het is wel belangrijk om minimaal een bodemtemperatuur te hebben van 8 graden! Dit is makkelijk te meten met een bodemthermometer of te vinden op de website van het KNMI.

Het beste is om de jonge rupsen van de slawortelboorder te bestrijden met Larvanem. Dit moet plaatsvinden 4 weken nadat de vlinders hun eitjes hebben afgezet. Dit kan plaatselijk nogal verschillen. Goed waarnemen en monitoren is hier van belang.

De jonge rupsen zelf zijn ook lastig te vinden, aangezien deze gelijk de grond in gaan. Heel alert blijven dus!

Hulp nodig?