Categorie: Teeltadvies
Publicatiedatum: juli 23, 2020

Ontdek biostimulanten

Onze adviseur:

uienveld_2.jpg

Ontdek biostimulanten

Een gezonde plant is de basis voor een hoge productie. Helaas zijn de teeltomstandigheden buiten voor een gewas zelden optimaal en kent een plant meerdere stressmomenten door bijvoorbeeld droogte, en bij specifieke groeifases van beworteling of vruchtzetting. Koppert heeft producten ontwikkeld om een plant weerbaarder te maken tegen abiotische stressfactoren.

Speciaal voor de buitenteelten heeft Koppert biostimulanten beschikbaar onder de naam: NatuGro. Dit zijn Vidi Parva en Vidi Funda. Dit zijn geen gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen, maar natuurlijke producten gericht op het weerbaarder maken van de plant tegen abiotische stressfactoren. De plant wordt geholpen in haar groeikracht om deze stressmomenten beter door te komen.

Plantaardige basis

Als agri-consultant heb ik inmiddels veel ervaring met het toepassen van deze producten bij boeren. In diverse koolgewassen spuiten we Vidi Parva direct na het planten en bij ui en prei net na opkomst. Hierdoor stimuleren we de plant om snel na planten of opkomst een fijnmazige wortelstructuur te maken waardoor deze beter bestand is tegen droogtestress. Vidi Parva is een 100% natuurlijke biostimulant op plantaardige basis, bereid uit koudgeperste plantaardige ingrediënten. Een ander belangrijk bestanddeel is tryptofaan, een onmisbaar aminozuur, waarmee planten auxinen (planthormoon) aanmaken. Die auxinen stimuleren de planten om meer haarwortels te ontwikkelen, wat leidt tot een betere water- en nutriëntenopname. Dat verhoogt dan onder andere het chlorofylgehalte in de bladeren waardoor de plant sterker groeit en minder gevoelig wordt voor stressfactoren.

Biostimulanten zijn een verzekering die je het gewas meegeeft om in de periodes van stress beter te kunnen doorstaan. Koppert doet ook dit jaar op uitgebreide schaal proeven in diverse gewassen om de invloed ervan meetbaar te maken.

In mijn volgende column zal ik meer ingaan op de andere Koppert-producten zoals Vidi Funda wat bijvoorbeeld bollentelers gebruiken in hun teelt om de aanwezige voedingsstoffen in de bodem beter opneembaar te krijgen voor de bollen.

Publicatie op Akkerwijzer

Hulp nodig?